logo3

САНАЦИЈА ОДРОНА НА РЕГИОНАЛНОМ ПУТУ АНДРИЈЕВИЦА – ТРЕШЊЕВИК - КОЛАШИН ЈОШ НИЈЕ НИ ПОЧЕЛА

 

Klizište aktivno tri mjeseca, a projekat tek u izradi

 

Пукао асфалт

Клизиште активно три мјесеца, а пројекат тек у израдиПрије више од три мјесеца огромно клизиште је прекинуло пут који од Андријевице води према Трешњевику због чега је преко 50 домаћинства остало у саобраћајној блокади, након дугог ишчекивања клизиште је ђелимично санирано и обезбијеђена је само привремена проходност пута, тврде мјештани Имамо чврста обећања да ће се одмах након што буде готов пројекат приступити неопходним радовима на овом дијелу пута – казао је предсједник општине Андријевица Срђан МашовићАНДРИЈЕВИЦА – Ни након три мјесеца нијесу почели радови на санацији клизишта на регионалном путу Андријевица – Трешњевик – Колашин у мјесту Гњили Поток. Прије извјесног времена екипе предузећа Црнагорапут успјеле су да обезбиједе проходност на овој дионици пута, али од обећане реконструкције још увијек нема ништа. Мјештани наводе да је само привремено омогућено да се возила крећу и да је остало да се одради још доста посла у циљу потпуне нормализације саобраћаја на потезу од скоро 200 метара дужине.
– Прије више од три мјесеца огромно клизиште је прекинуло пут који од Андријевице води према Трешњевику. Том приликом дошло је до прекида и више прикључних сеоских путева због чега је преко 50 домаћинства остало у саобраћајној блокади. У међувремену појавила су се нова клижишта у дужини од неколико стотина метара и угрозила неколико кућа. Ми смо данима слали захтјеве Влади Црне Горе и другим надлежним институцијамка да под хитно предузму одговарајуће мјере у циљу санације клизишта у Гњилом Потоку. Након дугог ишчекивања клизиште је ђелимично санирано и обезбијеђена је само привремена проходност пута. Међутим, озбиљна санација клизишта изискује један озбиљан приступ, с обзиром да је труп пута у дужини од око 200 метара потпуно потонуо и да захтијева изградњу потпорних зидова. Зато апелујемо да се динамика тих радова убрза, јер се на овом потезу саобраћај одвија отежано уз велику дозу ризика – казао је Милутин Ђурковић, предсједник мјесне заједнице Краље у чијем се састави налази Гњили Поток.
– Из локалне управе истичу да се тренутно ради пројекат детаљне санације клизишта и да ће се након тога приступити неопходним радовима.
– Свакодневно указујемо на значај саобраћајнице која од Андријевице преко Трешњевика води до Колашина. Такође, стављамо до знања да се њеном одржавању мора посветити више пажње. У том правцу су предузете одређене активности од стране државних органа. Тренутно се ради на изради пројектне документације која подразумијева детаљну санацију клизишта у Гњилом Потоку. Имамо чврста обећања да ће се одмах након што буде готов пројекат приступити неопходним радовима на овом дијелу пита – казао је предсједник општине Андријевица Срђан Машовић.
Са друге стране, мјештани указују да свако даље одуговлачење поменутих радова оставља негативне последице по локално становништво и читав сјеверни регион.
– Свједоци смо да се пут преко Трешњевика задњих деценија неоправдано запоставља. Посебно је дискутабилно то што је тај пут по питању одржавања сврстан у пету категорију. Због небриге надлежних бројни туристи остају ускраћени да посјете Комове. То се исто дешава и са људима који имају своја имање и куће на просторима колашинске и андријевичке општине. Очигледно је да су државни органи потпуно затајили кад је у питању унапређење саобраћајне повезаности сјевера Црне Горе са већим центрима у региону. Зато се искрено надамао да ће послије свега држава коначно схватити да саобраћајница од Андријевице преко Краља и даље према Лијевој Ријеци треба да фунционише током читаве године– нагласили су мјештани.Д.Ј.


Брука за државу

Мјештани тврде да на путу преко Трешњевика постоје бројна оштећења која годинама нико не покушава да санира на одговарајући начин. Истичу да то представља бруку за државу.
– Некад су припадници надлежних служби, заједно са народом овога краја лоапатама чистили снијег и одржавали проходност овог веома важног пута. Данас кад држава располаже са тако моћном механизацијом пут се налази у заиста лошем стању. Питамо се зар то није брука. Пут је услед временских неприлика доживио бројна оштећења али то одговорне у овој држави изгледа не додирује – истичу мјештани, подсјећајући да је регионални пут Андријевица – Матешево преко Бара Краљских направљен прије нешто више од сто година.