logo3

САВЈЕТ МЗ УЛОТИНА ИЗ АНДРИЈЕВИЦЕ ПОДНИО KРИВИЧНУ ПРИЈАВУ ПРОТИВ ЈОKИЋА, ФАТИЋА И KОМПАНИЈЕ БИОТЕЛ


САВЈЕТ МЗ УЛОТИНА ИЗ АНДРИЈЕВИЦЕ

ПОДНИО KРИВИЧНУ ПРИЈАВУ ПРОТИВ ЈОKИЋА, ФАТИЋА И KОМПАНИЈЕ БИОТЕЛ
 

Савјет андријевичке Мјесне заједнице Улотина поднио је данас кривичну пријаву Основном државном тужилаштву у Беранама против концесионара на шуме и комшије Мома Јокића, односно његове фирме „19. децембар“, затим против компаније Биотел доо Андријевица, као и Шумске управе јединица Андријевица и шефа те управе Љубише Фатића.

Улоћани све њих терете наводно „због стварања организоване криминалне организације на штету државе Црне Горе и грађана села Улотина, коруптивних радњи, нелегалног доношења планова, нелегалне сјече, уништавања животне средине и права на живот, а све у циљу личног богаћења“.

„Све ово се односи на давање концесије за сјечу шуме за сјечу шуме концесионо подручје ГЈ Пишевска Ријека – Зелетин – Андријевица ођељења 23а, 24а, 25а, 26а. Напомињемо да је прекршен Закон о заштити природе кроз низ мјера и ограничења која су дефинисана кроз опште и посебне услове који су утврђени овим законом“, стоји у пријави.

Наводи се и да су прекршени посебни услови као што је планирање одрживог кориштења простора и природних ресурса, заштита биолошке разноврсности, заштита екосистема, заштита очувања заштићених дивљих врста биљака, животиња и гљива, непоштовања принципа интегралног карактера полазећи од глобалног опређељења усмјереног на обезбјеђење одрживог развоја поштујући принцип трајности ресурса на датом подручју.

Додаје се и да је ниво коришења шума у супротности са усвојеним Паневропским критерјумима за одрживо газдовање шумама, да у кориштењу шума нијесу заштићена еколошки значајна станишта.

„Такође су прекршене одредбе Рјешења о стављању под заштиту појединих биљних и животинсјиких врста, односно угрожене су врсте са ИУЦН Црвене Листе угрожених врста и Централног регистра заштићених врста“, каже се у пријави.

Савјет Мјесне заједнице Улотина је у име Мјесне заједнице уз кривичну пријаву предао и петицију коју је потписало стотину мјештана овог андријевичког села, као и низ значајних докумената државних институција.

Мјештани Улотине прије више од годину су започели блокаду пута који води према планини Зелетин, коју њихов комшија који је добио концесије има намјеру да посијече.

„Ми смо о свему раније обавијестили полицију, све домаће институције и упознали међународну заједницу. Неће бити да смо нас стотину криви, а он један исправан. Ово што је он урадио са подношењем кривичне пријаве, само је припремање терена да би већ сјутра могао уз асистенцију полиције да уђе у шуму“, причају мјештани.

Улоћани тврде да би свака даља сјеча шуме изнад овог села представљала екоцид над природом.

“Наши преци су још од давнина брижно водили рачуна о овом заштитном појасу шуме, који се налази испод голог каменитог брда, знајући шта он значи за Улотину ”, кажу они.

Мјештани указују на неспорну чињеницу да би сјеча шуме у потпуности пореметила и водоизворишта са којих се село напаја водом и да би дошло до угрожавања ријетких дивљих животињских врста на овом подручју.

Прошле седмице шест мјештана Улотине саслушано је Основном државном тужилаштву у Беранама, по пријави приватног предузећа „19. децембар“, односно власника тог поредузећа Мома Јокића, који им је на терет ставио да су починили кривична ђела оштећење туђе ствари, крађа, самовлашће и насилничко понашање.

„Ставио нам је на терет све оно што он ради у шумама. Нико од нас није ни прекршајно кажњаван а он нам на терет ставља оваква кривична ђела, само зато што бранимо наше шуме. Ово је врхунац и прелило је чашу и зато сада ми подносимо кривичну пријаву“, казали су из Савјета МЗ Улотина.

Зелетин је велика планина која припада масиву Проклетија, а протеже се од Андријевице, односно андријевичког села Kути, па све до Гусиња. Природњаци истичу да је ова планина један од најочуванијих биодиверзитета у Црној Гори, јако интересантног рељефа, на ком се непрестано смјењују литице и гребени, вртаче и јаруге, пашњаци и локве, листопадне и зимзелене шуме препуне атрактивних стогодишњих стабала.

На читавом сјеверу Црне Горе огромно благо од посјечене шуме слива се у џепове моћних појединаца који за собом остављају девастиране просторе и уништене путеве.

Извор Радио Беране