logo3

РЕАГОВАЊЕ СРПСКОГ НАЦИОНАЛНОГ САВЈЕТА ЦРНЕ ГОРЕ А ко плаћа „Побједу“?

РЕАГОВАЊЕ СРПСКОГ НАЦИОНАЛНОГ САВЈЕТА ЦРНЕ ГОРЕ

А ко плаћа „Побједу“?

Српски национални савјет Црне Горе најоштрије је одбацио злонамјерне и произвољне тврдње изнесене у пројектованом тексту објављеном у дневном листу „Побједа“, које су везане за начин финансирања ове кровне институције српског народа у Црној Гори.
Српски национални савјет истиче да преко наведеног текста, пласирањем перфидних и неистинитих информација, „Побједа“ није нанијела велику штету само најзначајнијој организацији српског народа у Црној Гори, која се већ дуги низ година бори за очување српског националног, културног, језичког и вјерског идентитета, већ цјелокупном српском народу који је изложен најбруталнијој асимилацији и доведен на ивицу опстанка. 
„Произвољним и лаичким, а прије свега очигледно нарученим тумачењем извјештаја Фонда за заштиту и остваривање мањинских права, који ових дана треба да се нађе пред посланицима Скупштине Црне Горе, „Побједа“ је, у добро познатом подметачком маниру, покушала да покаже како је Српски национални савјет преко пројеката којима је, као и организације других народа и националних заједница, аплицирао код Фонда за заштиту и остваривање мањинских права добио средства која му на конкурсима нијесу додијељена“, саопштено је из ове организације.
У Српском националном савјету наглашавају да се све информације о пројектима и висини одобрених донација могу провјерити на сајту Фонда за заштиту и остваривање мањинских права, те да се из ових података лако може утврдити да су средства која је Савјет добио искључиво на основу квалитета својих пројеката далеко мања од висине средстава којима „Побједа“ у својој полуинформацији покушава да обмане јавност. Најгнуснија је неистина истакнута у наднаслову текста да је Српски национални савјет и у овој години добио средства од Фонда. Чињеница је, међутим, да у овој години није расписан конурс за расподјелу средстава, па самим тим нико, што значи ни Српски национални савјет није могао да конкурише, нити да добије било какву донацију од Фонда за заштиту и остваривање мањинских права. Дакле, подаци колико је Српски национални савјет добио донација за протеклих осам година потпуно су јавни, транспарентни и доступни сваком грађанину, али би исто тако требало видјети податке који се крију од јавности, колико је новца овакав дневни лист, који шири међунационалну нетрпељивост и нетолеранцију, добио о државних институција и из других извора. 
„Нико не може оспорити да су пројекти Српског националног савјета најквалитетнији и најодрживији, као и да је њихова реализација од непроцјењиве важности за очување идентитета српског народа у Црној Гори. Каква је позиција српског народа и однос према њему не свједочи само овај малициозни текст „Побједе“, него и чињеница да су до сада већ два пута мијењани закони, и то само у оном дијелу који се односи на расподјелу средстава, а све како би се онемогућило да пројекти Српског националног савјета и других српских организација наставе да живе“, наводе из Српског националног савјета.
Из Српског националног савјета истичу да српски народ нема дефинисан статус у Црној Гори, у којој нема већинског народа, али му је због државног пројекта асимилације српског народа у националне Црногорце онемогућено коришћење и свега оно што по Уставу припада мањинским народима. 
„Очигледно да мањински народи са заступљеношћу од један или мање од један одсто у укупном становништву Црне Горе имају далеко већи и друштвени и политички утицај од српског народа, који је по посљедњем попису заступљен са око 30 одсто. На исти начин третирани су и пројекти Српског националног савјета приликом расподјеле у Фонду за заштиту и остваривање мањинских права, гдје далеко мање националне заједнице, добијају пропорционално и по десет пута више средстава од српских организација“, наводе у Српском националном савјету. „О томе да је положај српског народа у Црној Гори постао неподношљив и да је сваког дана све тежи, без наде да се у будућем времену на том плану нешто квалитетније промијени, не свједоче само бројни примјери дискриминације, него и наручена медијска кампања која се ових дана води против Српског националног савјета, а чији је крајњи циљ изазивање мржње и нетрпељивости према српском народу у Црној Гори“, наглашавају у Српском националном савјету 
Због свих изречених неистина, Српски национални савјет ће, како је најавио, након консултација са својим правним тимом, наредних дана поднијети тужбу против редакције дневног листа „Побједа“, настојећи да, како наводе, макар на тај начин добије сатисфакцију за све увреде које је ова новина о њему изнијела у јавност. 
„Знамо да пред правосудним органима, неће бити тешко доказати неистинитост тврдњи које је уредништва „Побједе“ објавило на рачун Српског националног савјета, али ће, нажалост, и даље остати горак укус нетрпељивости који ова дневна новина испољава према једном народу“, казали су из Српског националног савјета.

Информативна служба Српског националног савјета Црне Горе