logo3

РАЈ ПОРОДИЦЕ КЉАЈИЋ У ЛУБНИЦАМА КОД БЕРАНА

РАЈ ПОРОДИЦЕ КЉАЈИЋ У ЛУБНИЦАМА КОД БЕРАНА

Кљајићи су весела и вриједна четворочлана породица која се бави угоститељством. Њихова традиционална кућа која изгледа као прави етнографски музеј, користити се као смјештај за туристе и прави је рај.
Поред тога што се баве туризмом, баве се и пчеларством и праве мед и ракију, такође узгајају воће и поврће. У свом објекту служе домаћу традиционалну кухињу која никога, а посебно туристе не оставља равнодушним. Како су дошли на идеју да свој објекат претворе у прави рај сеоцког туризма, да ли је овај посао захтијеван, како се боре са овом ситуацијом која је захватила цијелу планету и још по нешто, сазнали смо у разговору са Мајом Кљајић која је била веома љубазна да нам одговори и каже нешто више о “Кући Кљајића”.

На питање од када се баве овим послом и како су дошли на ову идеју, госпођа Маја Кљајућ нам је рекла: “Кућа коју сада користимо за издавање туристима датира од 1918. године и направио ју је ђед мог супруга Милана. Носи назив “Кућа Кљајића “ и нешто више од 5 година се кроз њу бавимо сеоским туризмом. На ту идеју смо дошли на наговор пријатељице Јелене Кривчевић да се пријавимо за пројекат “Зелена идеја”, гђе смо као награду за прво мјесто добили 10.000 долара од фондације Рокфелер”.
Објаснила нам не да је сав новац је уложен у обнову куће, али и много више од тога. “Идеја нам не била да сачувамо традицију и оно што нам је у наслеђе остало, како би сви људи који нам долазе са стране препознали аутентичност и начин живота наших предака”, додала је.

О томе колико им је тешко и како све постижу, каже да није лако али се сналазе и труде да ускладе све, а тако постају све бољи.
“На почетку је све ово био непознат терен за нас и једно потпуно ново искуство. Временом смо се обучили и некако је овај “посао” постао дио нашег живота, па нам се сад чини као да би само ово и умјели да радимо”, додаје Маја кроз шалу.

Такође смо их питали и о улагањима, “Напоменули смо да је сам “бизнис” покренут уз помоћ награде Рокфелер фондације. Али било је ту и улагања из сопствених средстава. Муж је по професији столар и доста послова на, али и у кући је урадио он сам”. Кљајић додаје И даље постоји много ствари које треба урадити или довршити, али да је најбитније урађено. “За све ове године смо имали помоћ од стане РРА Бјеласица, Проклетије, Комови, као и од стране министарства пољопривреде, али министарства туризма. Такође било је и помоћи од општине Беране”, нагалшава. Такође каже да се надају да ће ово послужити као примјер многим младим људима да ураде слично или исто, да отпочну бизнис налик њиховом и да ће да сачувају имања од заборава. “Ми смо наша отворили људима широм свијета и богатији смо за много лијепих успомена и искустава”, додаје.

Како се сналазите у овој ситуацији и колико је утицала на њихов посао, Маја нам је рекла следеће: “Тренутна ситуација је највише угрозила туризам и тога смо сви свјесни. Како смо за сада, фала Богу, сви живи и здрави и на броју сулудо би било и разговарати о материјалној штети коју је пандемија приредила нашем породичним послу. Надамо се да ће следећа година бити много боља него све предходне, да ће људи бити здрави, као и ми са њима и да ће границе бити отворене тако да сви грађани свијета могу да нам сврате”. Говори да се свакако надају и припремамју да следећа сезона буде боља него све ове заједно и да ће самим тим, они као домаћини, надмашити себе и бити још бољи.

Овај разговор завршавамо причајући о плановима за будућност. “За сада немамо ништа конкретно у плану, мада ово и није нека година за планирање. Све што буде од новитета радо ћемо подијелити са вама”тренутно је актуелно и то да је РРА у сарадњи са владом Норвешке преко УНОПС програма “Норвешка за вас” додијелила нашем домаћинству материјал за бачву која ће да служи као смјештајни објекат”, завршава госпођа Кљајић.

Тренутно је актуелно то да је РРА у сарадњи са владом Норвешке преко УНОПС програма “Норвешка за вас” додијелила овом домаћинству материјал за бачву која ће да служи као смјештајни објекат. Поред тога њихова кућа броји три спаваће собе, савремено купатило и дневни боравак. Укупно осам смјештајних јединица. Такође на фарми имају бесплатан паркинг. Дио овог амбијента можете виђети и на њиховој званичној Инстаграм страници @houseljajic.

В.И. Извор: Млади Беране