logo3

РАДОСАВ ЛЕКОВИЋ,ПРОФ. СРПСКОГ ЈЕЗ. ''ГЛАС ХОЛМИЈЕ СЕ БОРИ СНАГОМ ИСТОРИЈСКИХ ЧИЊЕНИЦА''

РАДОСАВ ЛЕКОВИЋ,ПРОФЕСОР СРПСКОГ ЈЕЗИКА И ПЈЕСНИК

УЗ ДЕСЕТОГОДИШЊИЦУ ИЗЛАЖЕЊА ЧАСОПИСА ГЛАС ХОЛМИЈЕ

Први број часописа ГЛАС ХОЛМИЈЕ, чији је оснивач и издавач Српско историјско-културно друштво ,, Никола Васојевић“ Беране, изашао је 2012. и ево стигао је 55. број за Видовдан 2022. године. Прошла је деценија Часописа да о њему са сигурношћу можемо рећи, да је не само оправдао излажење, већ велику захвалност читалаца. Глас Холмије је часопис који излази на српском језику, ћириличним писмом који је проговорио историјском истином о историји и култури, живљења и опстајања, не само у Васојевићима него и шире о просторима некадашње Југославије. Уредник часописа ГЛАС ХОЛМИЈЕ је историчар Горан Киковић. Киковић је написао и објавио 12 књига о историјским темама које су некада биле или забрањене или нетачно интерпретиране. Снагом историјских чињеница сазнавали смо из текстова у Холмији и Киковићевих књига о истини, правди и слободи српског, праведног и истинољубивог народа, о свему ономе што је живот доносио и смрт односила.

Киковић као уредник, Бранислав Оташевић као предсједник Издавачког савјета и чланови Савјета, окупили су људе ствараоце који су писали о разним темама у 19 поглавља колико их садржи ГЛАС ХОЛМИЈЕ.

Зато уз десетогодишњицу излажења часописа ГЛАС ХОЛМИЈЕ желим уреднику Киковићу и Издавачком савјету да честитам јубилеј и пожелим даљи успјешан и плодоностан рад.