logo3

РАДОВАН РАКОЧЕВИЋ ЈУНАК НАШЕГ ВРЕМЕНА КОЈИ ЈЕ ХАПШЕН НЕКИЛИКО ПУТА ЗАТО ШТО ЈЕ СРБИН

 

 

РАДОВАН РАКОЧЕВИЋ ЈУНАК НАШЕГ ВРЕМЕНА 

Нереди у ЦРНОЈ ГОРИ: Како изгледа бити УХАПШЕН зато што си Србин – прича Радован Ракочевић

По снимцима на друштвеним мрежама делује да су нереди у Црној Гори ескалирала. Могли смо да видимо снимке сукоба полиције и грађана, сузавац и наслове да је у немирима повређено и једно дете. Радован Ракочевић је један од многих који су били ухапшени претходних дана.

„Ми се сви ту знамо и некако је било чудно и смијешно. Сједиш приведен са свештеницима. Са комшијама. Све породични, часни људи. А полиција која стално прича о мјерама због короне и социјалној дистанци, све нас нагурала у једну просторијицу. Као неке криминалце“

Он је, уз још четрдесетак својих суграђана из Бијелог Поља, ухапшен у уторак на дан прославе Светог Василија.

„Кад су ме привели оптуживали су ме да сам организатор скупа. Прво сам мислио да су привели само мене јер то није први пут. Хапсили су ме већ неколико пута последњих мјесеци. И чини ми се да највише прате и хапсе људе који су били активно у литијама, снимали и ђелили на друштвеним мрежама.

Друштвена мрежа фб је изгледа велики проблем тренутним властодржцима, јер је остала јако важно средство јавног информисања, па ми је тако већ мјесецима блокирана опција снимања уживо литија, па сам приморан био да отварам нови налог. Додао бих и то да је током парламентарних избора 2016 године у Црној Гори био блокиран вајбер и воцап. А сад би најрадије обрисали сваки снимак на ком се чује „Не дамо светиње“ – каже Ракочевић.

Полиција брутално пребија једног младића

На питање како је постао тако „редован“ у полицијској станици он кроз смех одговара да су га један дан привели чак два пута са истом оптужбом, те да су га приводили и због цртања тробојки на зидовима и због бакљаде у облику крста у Беранама.

Иако, како каже, њему то не представља проблем јер зна да је „исправан пред Богом и собом“ и да се бори за исправну ствар, опет није пријатно кад мајци покуцају на врата, на која „никад раније полиција није долазила“.

„Недавно су чак реаговале и европске институције јер су ме ухапсили због шеровања линка са једног портала на Фејсбуку а суђење је заказано за 26. мај, значи чим судови почну са радом. То је вјероватно јединствен случај да вас ухапсе због неког линка“ – каже Ракочевић и објашњава да је тад на Фејсбуку поделио линк са портала Ало који је већ кружио интернетом, а односио се на питање да ли је Мило Ђукановић заражен короном, те да је приведен са оптужбом да шири панику. „Није ни чуди што смо по извјештају Фридом хауса први у Европи по диктатури.“.

Нереди у Црној Гори: У „ћелији“ са свештеницима

Када је овај пут приведен, убрзо је схватио да није приведен само он. Почели су да доводе и друге његове суграђане, а ускоро и свештенике.

На питање како је то изгледало, Ракочевић је рекао да су уводећи свештенике у просторију са осталим приведеним полицајци само прокоментарисали: „Ево вам и ови попови“.

„Ми се сви ту знамо и некако је било чудно и смијешно. Сједиш приведен са свештеницима. Са комшијама. Све породични, часни људи. А полиција која стално прича о мјерама због короне и социјалној дистанци, све нас нагурала у једну просторијицу. Као неке криминалце“– каже и додаје да у Црној Гори већ неко време нема новозаражених короном и да ванредно стање властима изгледа служи за притисак и злоупотребу.

По њему јасно је да је држава искористила кризу изазвану вирусом корона и ванредно стање да почне са применом спорног Закона о слободи вјероисповјести због ког су организоване литије. „Имали смо ситуације гђе полицајци упадају на црквену имовину или хапсе људе испред храмова без икаквог разлога, или да стоје на улазима у цркве“.

Нереди у Црној Гори – наставак притисака

На опаску да у се ван Црне Горе дешавања прате на друштвеним мрежама и да не може баш да се „похвата“ како је дошло до ескалације објашњава да је све само наставак притисака на Србе и да су људи масовно изашли на улице кад је објављена вест да су владика Јоаникије и свештеници задржани у притвору због одржавања традиционалне литије на дан Светог Василија Острошког.

„Кад се прочула вијест да су владику и свештенство задржали у притвору народ је спонтано изашао на улице, а полиција је у многим мјестима почела да примјењује силу и баца сузавац. Видио сам да је у Пљевљима повријеђено и неко дијете. Не знам каква је ситуација док разговарамо, али виђех да има још људи на улицама Берана “

Девојчица од 16 година покушала да одбрани брата од болиције па добила батине

На питање има ли информацију о жени чија фотографија повређене ноге је кружила друштвеним мрежама, рекао је да нема још увек, али да је таква бруталност полиције опасна.

Каже да добија доста подршке од пријатеља из Србије, али да не види адекватну реакцију државе Србије. „Видио сам да помињу да треба да се смире тензије и да је потребан дијалог. Не знам какав дијалог је могућ са Милом Ђукановићем који је ту 30 година и све је горе и горе, а притисци на нас све већи.

Поред удара на светиње у Црној Гори се сад и буквално удара на сваког од нас.“

Ракочевић истиче да је у сталном контакту са људима широм Црне Горе и са својим колегама из ДФ, али да се догађаји убрзано одвијају и да не може прогнозирати у ком правцу ће све ово ићи.

„Виђећемо шта ће даље бити и шта нам је чинити. Чекамо шта ће Црква рећи, али људи се сад неће лако смирити. Власт и полиција су превршили сваку мјеру“

Разговор водила Јелена Вујановић.

Фотографија корисника Горан С. Киковић