logo3

ПУСТА СЕЛА - ПУСТЕ ШКОЛЕ У ВАСОЈЕВИЋИМА

ПУСТА СЕЛА - ПУСТЕ ШКОЛЕ У ВАСОЈЕВИЋИМА

 Иако су становници андријевичког села Улотина у више наврата од Владе тражили санацију старе школске зграде у мјесту Крушево, надомак Мурине, то се није десило.

Констатују да тај руинирани и напуштени објекат, смјештен поред регионалног пута Андријевица - Плав, дуги низ година одаје ружну слику.

Расположиви подаци указују да је школа у Крушеву, као једна од најстаријих државних школа у Црној Гори, основана још 1882. године и да је скоро стољеће представљала културно образовни центар читавог краја.

Прије тридесет година, реконструкцијом пута Андријевица - Мурино - Плав, школа из Крушева је измјештена у новосаграђени објекат у Улотини, чиме је практично озваничен крај просвјетитељске мисије старе зграде.

Од тада школска зграда у Крушеву остављена је на милост зубу времена.

“У више наврата смо указивали да школа на Крушеву због свог просвјетитељског значаја представља својеврстан културно-историјски споменик. Истицали смо да је та зграда дуги низ година препуштена константном пропадању и да би овај објекат требало да се сврста под посебну пажњу Министарства просвјете и Министарства културе, како би се извршила њена детаљна санација”, причају мјештани Горњег Полимља.

Тврде да би било најприхватљивије да се зграда бивше школе на Крушеву поправи и претвори у неку врсту музеја.

“Предлажемо да се изврши санација постојеће зграде на начин што би се претворила у неку врсту етно музеја у којем би се, између осталог, одржавали културно забавни програми. За тако нешто нијесу потребна нека нарочита средства. Зато се искрено надамо да ће славни историјат школе на Крушеву заинтересовати и ширу заједницу и да ће се изнаћи могућност за поправку оронулог објекта, јер је оставио неизбрисиви траг у историји просвјетитељства”, саопштили су мјештани.

Велики број оронулих и напуштених сеоских школских објеката на подручју Андријевице и Берана, грађених у вријеме бивше Југославије или и раније, свједочи о одумирању сјевера, као најсиромашније црногорске регије и неумитном одливу становништва.

Да села и у андријевичкој општини остају без становника свједочи и оронула школска зграда у Кутима.  Школа је удаљена је од вароши свега 15-ак километара.

“Некада је ту било тридесет ученика. Опадање броја оченика завршило се на крају затварањем школе. Послије свега остала је празна школска зграда, која се урушава”, причају мјештани села Кути.

Некадашњи школски објекти урушавају се и у другим андријевичким селима.

Депопулација становништва је посебно изражена на сеоском подручју, али је забрињавајућа ситуација и у градском језгру у Андријевици, гђе су се власници на десетине кућа и станова одавно одселили у неке друге крајеве.

Једна од школских зграда која је на подручју беранске општине препуштена зубу времена је она у селу Ћетковићи, у Шекулару, петнаест километара од града.

У Ћетковићима у Шекулару мјештани подсјећају да се овај објекат из године у годину све више урушава, иако је у њему наставу некад похађало и до педесет ђака.

“У тој згради је био и стан за учитеља, док је њен приземни дио кориштен за окупљања и разне активности мјештана. Међутим, како су године пролазиле народ је све више одлазио. Ништа значајније није урађено у правцу стварања бољих услова за живот у Шекулару”, прича предсједник Мјесне заједнице Шекулар Веселин Давидовић.

Према његовим ријечима, ту су остали да живе још само најупорнији, иако и они свјесни да ће село убрзо остати пусто и да ће умјесто ученичке граје, загосподарити ледена тишина.

“Упоредо са исељавањем народа дошло је и до урушавања школске зграде и њеног затварања. Послије свега остале су само зидине некадашње школе и сјећања оних који су ту стицала прва знања”, каже овај човјек.

Још је неописиво много школских објеката на руралном подручју који су претоворени у рушевине и о којима више нико не води бригу, а да неки од њих имају историјску вриједност, као онај у Крушеву код Улотине.

Више се не зна ни коме ови напуштени и пропали објекти припадају. По томе како изгледају, понајприје би се могло рећи никоме.

Крај за подручна ођељења...

Основна школа у Коњусима, некада је имала подручна ођељења у селима Јошаница, Ђулиће, Цецуни и Кути.

Школа је прије неколико деценија бројала близу 400 ученика да би се, како је вријеме одмицало, због све присутније миграције становништа и пада наталитета, тај број драстично смањивао. Иако са малим бројем ученика, школа у Коњусима и даље ради, али је у међувремену дошло до затварања њених подручних ођељења у Јошаници и Цецунима, као и оног у Кутима чија зграда се урушава.

АУТОР: Туфик Софтић,ВИЈЕСТИ