logo3

ПРОФ. ДР МАРКО КНЕЖЕВИЋ- ГЛАС ХОЛМИЈЕ - СВЈЕДОК И БРАНИТЕЉ ОБЕСПРАВЉЕНИХ СРБА У ЦРНОЈ ГОРИ

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

ПРОФ. ДР МАРКО КНЕЖЕВИЋ-

ГЛАС ХОЛМИЈЕ - СВЈЕДОК И БРАНИТЕЉ ОБЕСПРАВЉЕНИХ СРБА У ЦРНОЈ ГОРИ
Дискриминација Срба (политичка, правна, језичка, културна и др.) у Црној Гори попримила је размјере

апартхејда какав је постојао у Јужној Африци, гдје обесправљеним Црнцима чак шта више није било дозвољено да се возе истим саобраћајним средствима са бијелцима. У Црној Гори није забрањено да се Срби возе заједно са Монтенегринима и Дукљанима, али, с обзиром у коју крајност иде дискриминација није искључено да се и то може десити. Јер, ниједан народ у Европи, па ни на другим континентима није толико обесправљен као Срби у Црној Гори. Нажалост, готово сви медији о томе ћуте, осим јединог српског часописа са сјевера Црне Горе - Гласа Холмије. Овај часопис аргументовано разобличује антисрпску политику владајућег режима у Црној Гори и упознаје ширу јавност о свим видовима дискриминације Срба а посебно о фалсификовању њихове историје и затирању његових традиционалних вриједности.
Глас Холмије дјелује у медијском мраку Црне Горе и бије битку за очување идентитета српског народа, посебно за заштиту српског језика и ћириличног писма. У томе постиже завидан успјех. Промоције часописа у Црној Гори и Србији доприносе његовој све већој популаризацији. Почевши од уводне ријечи главног уредника Горана Киковића па до последње странице, ово књижевно, историјско и културно гласило својим текстовима даје више корисних порука и поука за опстанак српског српског народа на овим просторима. Последњи бројеви посветили су посебну пажњу очувању "спорне" границе на планинском простору Чакора, Ваганице и Мокре планина, коју су наши преци бранили од страних завојевача и окупатора. Међутим, њихови потомци, нажалост, доведени су данас у ситуацију да је бране и од владајућег режима у Црној Гори. 
Глас Холмије, тј. глас српског народа у Црној Гори, пробудио је инвентивни дух многих стваралаца, који у медијском мраку није могао да дође до изражаја. Поред новинских чланака часопис објављује и стручне и научне прилоге. Васпитна компонента часописа јако је наглашена, што је од великог значаја за школску омладину, која из строго цензурисаних и фалсификованих уџбеника историје и других предмета није у могућности да стиче праву истину о ослободилачкој борби српског народа, његовом поријеклу, његовом патриотизму и ророљубљу. Посебна заслуга Гласа Холмије је у томе што промовише радове и књиге стваралаца са простора Васојевића и шире, а међу најпродуктивнијим ауторима је професор историје Горан Киковић, који је, иако преокупиран другим пословима, за релативно кратко вријеме написао 7 књига.