logo3

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ ''ЗАДЊА ЛИНИЈА ОДБРАНЕ'' У БЕРАНАМА

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ ''ЗАДЊА ЛИНИЈА ОДБРАНЕ'' У БЕРАНАМА

 

У организацији Удружења бораца ратова 1990. године Црне Горе и ЈУ Центар за културу, јуче 4.априла 2018. године је одржана промоција спомен књиге „Задња линија одбране“. У књизи се налазе имена и биографије 315 црногорских бораца ратова од 1990-1999. године, који су страдали бранећи своју отаџбину и традиционалне вриједности. Међу њима је 29 палих бораца из Берана и то: Милисав Бабовић, Милован Богавац, Бранимир Брауновић, Жељко Вековић, Саво Влаховић, Радоман Дабетић, Драгић Давидовић, Драган Дошљак, Владимир Драшковић, Бранислав Јанковић, Велимир Куч, Мемија Латић, Сафет Личина, Зоран Малишић, Веско Марсенић, Горан Мирјачић, Дејан Петрић, Витомир Поповић, Радомир Поповић, Радоман Радоњић, Марко Ралевић, Звонимир Томовић, Ново Трифуновић, Зоран Фатић, Вук Цимбаљевић, Ђорђије Цимбаљевић, Веселин Шћекић, Голуб Шћекић и Радуле Шћекић, као и 8 бораца из Андријевице: Миодраг Губеринић, Комнен Ђукић, Драган Зоњић, Милорад Јелић, Срђан Лакићевић, Раденко Мишковић, Пајо Пајовић и Драган Стојковић.
Говорећи на промоцији, његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије је истакао да су највећа вриједност ове спомен књиге имена и биографије бораца палих за своју отаџбину, за Југославију, које више нема.
„Многи ће помислити зашта су се ови људи борили и зашто су своју крв пролили обзиром на то шта нам се догодило. Југославија је разбијена, такође Србија и Црна Гора као заједничка држава, а Косово окупирано, а у Црној Гори управо они који су слали ове младиће на фронт, они не само да су их заборавили, него су учинили све, што се њих тиче, да се њихова имена више не помињу. Али народ има дубље памћење и зато су њихова имена овом књигом заблистала новим сјајем“- казао је владика Јоаникије.
О спомен књизи „Задња линија одбране“ говорили су и Радан Николић, предсједник Удружења бораца ратова од 1990. године ЦГ, Горан Киковић, предсједник СО Беране и Саво Вучетић, предсјеник беранског Удружења бораца ратова од 1990. године.
Водитељка програма била је Горица Ћулафић, организаторка културних програма у Центру за културу.