logo3

ПРИПРЕМА ЗА ПРОСЛАВУ ОСАМ ВЕКОВА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ У ЂУРЂЕВИМ СТУПОВИМА

ПРИПРЕМА ЗА ПРОСЛАВУ ОСАМ ВЕКОВА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ У ЂУРЂЕВИМ СТУПОВИМА

Епархија будимљанско-никшићка данас ће на велики православни празник, Свете Марије Магдалине, обележити 798. славу. У 805 година старом манастиру Ђурђеви ступови, кога је основао велики жупан Првослав, брат од стрица Светога Саве, једна од најстаријих наших задужбина с краја 12. и почетка 13. века, сваке године окупе се многобројни верници.

Манастир мученик, како га називају због страдалничке судбине и пет разарања, по речима патријарха српског Иринеја, "душа је душе народне".

- Радујемо се свим гостима - каже, за "Новости", епископ Јоаникије, који је на Свету Марију Магдалину пре 16 година у овом манастиру уведен у трон епископа. - Епархија је обновљена 4. августа 2002. и сваке године обележавамо тај дан као крсну славу манастира Ђурђеви ступови. Приближава се јубилеј 800 година СПЦ и толико година Епархије, па ћемо свечаније обележети нашу славу, припремајући се да 2019. године обележимо 800 година наше цркве.

СПЦ је 1219. добила самосталност, када је Свети Сава хиротонисан у Никеји од васељенског патријарха, а тек 1220. су формиране епархије - Зетска, Жичка, и остале, међу њима и стара Будимљанска епархија.

- Морамо сви да се саберемо, јер то су датуми који обавезују целу нацију, не само нас свештена лица - каже владика Јоаникије и наглашава да је од обнове епархије изграђено много светиња, многе се граде и обнављају, али је једнако важнија духовна обнову.

- У том погледу је, такође, урађено доста. Скоро више да немамо ситуацију да је велики број људи и породица некрштен, као што је то до сада било. Народ долази и узима учешћа у богослужењима, људе који славе своју славу, који врше црквене обреде и који су научили основне истине наше свете вере, народ је стекао црквену културу. То је, такође, велики процес, а та духовна обнова треба да иде много шире и много дубље - порука је епископа Јоаникија, пред још један светли датум СПЦ И Епархије будимљанско-никшићке.

МИТРОПОЛИЈА

Жупан Првослав и Свети Сава припремили су све да се 1220. године овде устроји епископско седиште. До тада су постојале три епископије на подручју српских земаља. Манастир Ђурђеви ступови је од почетка био велико духовно и културно средиште, саборна светиња у Горњем Полимљу која је окупљала народ са севера данашње Црне Горе.

М. Секуловић Новости

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић