logo3

ПРЕДСЈЕДНИК ОПШТИНЕ БЕРАНЕ ДРАГОСЛАВ ШЋЕКИЋ ПОЗВАО ВЛАДУ ДА ИЗДВОЈИ СРЕДСТВА ЗА ОТВАРАЊЕ РАДНИХ МЈЕСТА У ПРИВРЕДИ

ПРЕДСЈЕДНИК ОПШТИНЕ БЕРАНЕ ДРАГОСЛАВ ШЋЕКИЋ ПОЗВАО ВЛАДУ ДА ИЗДВОЈИ СРЕДСТВА ЗА ОТВАРАЊЕ РАДНИХ МЈЕСТА У ПРИВРЕДИ

У граду на Лиму сваки четврти становник без посла

Укупан број незапослених лица на територији општине Беране, евидентираних на Бироу рада јануара прошле године износио је 6.223, што је у односу на исти период прошле године више за 3.235 лица, или 120 одсто. Ови подаци указују да Беране има скоро највећу стопу незапослености у Црној Гори и то 57,53 одстоПредсједник Општине Беране Драгослав Шћекић позвао је јуче надлежне државне органе да предузму одговарајуће мјере у циљу смањења незапослености у граду на чијем се челу налази. Он је изразио наду да ће држава у наредном периоду „упумпавати” више новца у општину Беране у циљу отварања нових радних мјеста у привреди.–Свједоци смо да је последњих деценија Беране напустио велики број становника и то превасходно што нијесу могли да пронађу запослење. Посебно су били угрожени они који нијесу припадали владајућој гарнитури, јер нијесу добијали шансу да раде. Зато смо у последњих четири године у локалној управи морали да запошљавамо у границама могућег, јер сваки човјек има право на рад. То ћемо, у оквиру својих могућности, радити и у наредном периоду, али се, исто тако, надамо да ће држава више средстава опређељивати за отварање радних мјеста у привреди, како би се зауставила изражена миграција становништва и смањио број незапослених, који је достигао забрињавајућу цифру – нагласио је Шћекић.
Расположиви подаци указују да је задњих деценија број незапослених у општини Беране драстично растао. Тако негативан тренд, који по оцјени стручњака поприма алармирајући карактер, посебно је изражен у последњој години, јер је, гледајући статистику, сваки четврти становник у општини Беране незапослен. Укупан број незапослених лица на територији општине Беране, евидентираних на Бироу рада јануара прошле године износио је 6.223, што је у односу на исти период прошле године више за 3.235 лица, или 120 одсто. Ови подаци указују да Беране има скоро највећу стопу незапослености у Црној Гори и то 57,53 одсто.
Шћекић сматра да се тренутно стање може превазићи на начин што би се са државног нивоа предузели конкретни потези за оживљавање Бизнис зоне на Рудешу.
– У циљу смањења незапослености потребно је да се држава на прави начин окрене Беранама и цијелом сјеверу. Као прво бизнис зона на Рудешу мора да се прогласи за зону од националног интереса. То подразумијева да Влада, улажући одређена средства, створи додатне могућности за отварање производних погона на Рудешу. У том правцу људима који покажу интересовање за бављење бизнисом у Беранама треба понудити конкретне повластице, онако како су то урадиле земље у окружењу – навео је Шћекић.
По његовом мишљењу, уз подстицајне мјере за бављењем бизнисом, треба да се створи ваљан правни оквир за оживљавање производних ђелатности.
– Локална управа у сваком моменту стоји на располагању људима који се баве производњом, као и потенцијалним инвеститорима, онолико колико јој то законске могућности дозвољавају. Међутим, за једну перспективну причу потребно је да се створи добра правни оквир који ће на одговарајући начин пратити ову проблематику. То, нажалост, до сада нијесмо имали што је у доброј мјери кумовало оваквом стању – истакао је Шћекић.
Бивши радници који су се у транзициониом процесима преселили на биро рада тврде да су пљачкашка приватизација некад моћних привредних колектива у Беранама, као и неравномјерни регионални развој Црне Горе главни узрочници пораста броја незапослених.
– Деценијама смо указивали да у Беранама имамо армију незапослених и катастрофалну привредну слику. Истицали смо да је близу 10.000 радника унесрећено и остављено без посла у доба транзиције. Са друге стране, званичне институције су нам предочавале податке о броју незапослених који су далеко од сваке реалности. Тим прије, кад се зна да су бројни погони изграђивани у доба социјализма већ дуги низ година препуштени константном пропадању, док различите групе и појединци односе последње остатке фабричке имовине, продавајући је касније у старо гвожђе. Но, најновији подаци јасно указују да је тек сад почела да се саопштава стварна цифра када су незапослени у општини Беране у питању. До сада се тај број намјерно скривао јер, је преко разних манипулација, хтјело да се прикаже како држава посебно води рачуна о запошљавању на сјеверу Црне Горе - нагласили су бивши радници.

Стимулисати пољопривредну производњу

Шћекић сматра да се у циљу смањења броја незапослених посебна пажња мора посветити пољопривредној производњи и то кроз одговарајуће кредитне линије.
- Општина Беране има изузетне потенцијале за бављење пољопривредом. Међутим, ти потенцијали до сада нијесу валоризовани на прави начин, јер имамо мноштво оних који немају почетни капитал за бављење пољопривредном производњом. Зато очекујемо да Инвестиционо-развојни фонд буде на услузи и оним људима који не раде и који крећу практично са нуле, јер њима највећи проблем представља то што не могу да обезбиједе почетне гаранције за кредитна задужења која се упорно траже. Наравно, кредите треба давати онима који стварно желе да их намјенски искористе, а не онима који, по устаљеној пракси, прибјегавају злоупотреби одобрених средстава – нагласио је Шћекић.

Д.Ј.