logo3

ПРЕДСТАВЉАМО - СРПСКО ИСТОРИЈСКО КУЛТУРНО ДРУШТВО ''НИКОЛА ВАСОЈЕВИЋ''-БЕРАНЕ

ПРЕДСТАВЉАМО

СРПСКО ИСТОРИЈСКО КУЛТУРНО ДРУШТВО ''НИКОЛА ВАСОЈЕВИЋ''-БЕРАНЕ -ЧЛАНИЦА СРПСКЕ НАРОДНЕ ОДБРАНЕ ВАСОЈЕВИЋА И ЛИМСКЕ ДОЛИНЕ

Српско историјско-културно друштво ''Никола Васојевић'' Беране ,чији је предсједник Горан Киковић,професор историје.

Српско историјско-културно друштво ''Никола Васојевић'' Беране је издавач и оснивач часописа ''Глас Холмије'', у којем се објављују активности српских Удружења у Васојевићима. Издало је до сада од Видовдана 2012. 54.броја часописа Глас Холмије, и то уз помоћ сопствених средстава и средстава донатора и спонзора али без средстава владе Црне Горе и јављањем на конкурсе министарства културе и информисања Србије скромна средстава. Очекујемо да наставимо са нашом борбом и надамо се помоћи од шире друштвене заједнице.Нас српске културне раднике у Васојевићима сви су годинама заборављали.

Деценијама објављујемо књиге о свом трошку и од скромних донација појединаца а влада Црне Горе нас намјерно гушила.Без обзира на сву финансијску ситуацију ми смо формирали савез удружења Српску народну одбрану која је организовала велики број културних и других манифестација.

Српско историјско-културно друштво ''Никола Васојевић'' Беране урадило доста на плану културе, историје и традиције, јер је у предходних 14 година организовало велики број културних манифестација, академија, промоција књига, округлих столова радећи тако на афирмацији српске културно-историјске баштине на подручју Васојевића. ''Ми смо се повезали са многим српским удружењима и организацијама у Црној Гори, Србији и Републици Српској'' - истакао је Киковић и наставио: ''да иако радимо у веома тешким условима јер, до сада никада нисмо добили средства од државних институција културе Црне Горе, иако смо уредно конкурисали неколико пута, а средства немамо ни од општине Беране, иако уредно конкуришемо на конкурсе за средства НВО. Наше друштво је основано прије четрнаест година усљед потребе да се очува српско културно-историјско наслеђе и српски ентитет сјеверног дијела Црне Горе, као и у циљу привредног и туристичког развитка превасходно области која обухвата територију Васојевића, као највећег српског племена и сјеверни дио Црне Горе, који сваког дана напуштају млади људи захваљујћи погубној и накарадној владе Црне Горе''.

Друштво је основано 2008. и да је доста урађено на баштињењу и чувању српског језика,ћирилице, историје, јер су се кроз часопис ''Глас Холмије'', борили за историјску истину а против фалсификата, које намеће званична црногорска историографија. ''Часопис за књижевност, историју и културу ''Глас Холмије'', који излази на српском језику и ћириличном писму од јуна мјесеца 2012. године, а чији оснивач и издавач је Српско историјско-културно друштво ''Никола Васојевић'', Беране, доживио је до сада и свој 54. број. Зато можемо бити поносни на наш рад у свим сферама у којима дјелујемо, јер смо и издавачи двадесетак наслова књига што није мало обзиром у каквим околностима дјелујемо.