logo3

ПОТПРЕДСЈЕДНИК СО БЕРАНЕ ГОРАН КИКОВИЋ ПРОГЛАШЕН ЗА ПОЧАСНОГ ГРАЂАНИНА ОПШТИНЕ ЋИЋЕВАЦ -СРБИЈА

 

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

ПОТПРЕДСЈЕДНИК СО БЕРАНЕ ГОРАН КИКОВИЋ ПРОГЛАШЕН ЗА ПОЧАСНОГ ГРАЂАНИНА ОПШТИНЕ ЋИЋЕВАЦ -СРБИЈА

Предсједник општине Ћићевац Златана Кркића на дан општине 27. јуна 2018. на свечаној сједници уручио је признање почасног грађанина Ћићевца Горану Киковићу

Предлог је дало Удружење грађана „ЧУВАРИ МОЈСИЊСКЕ СВЕТЕ ГОРЕ“ из Ћићевца у образложењу предлога се каже: 
Предлог за додељивање звања почасног грађанина општине Ћићевац Горану Киковићу.
Горан Киковић је проверени је пријатељ и поштовалац Општине Ћићевац и као такав учествовао је на многим манифестацијама које организује наша Општина, као једини представник и званичник из Црне Горе. У свом раду промовише српску историју, традицију и културу као и нашу општину Ћићевац и наш крај, због таквог свог односа према нашој локалној заједници заслужује почаст од наше општине па га предлажемо за звање Почасног грађанина Општине Ћићевац.

Киковић рођен је 28.07.1975. у Иванграду (данашњим Беранама), од оца Страхиње и мајке Даринке-Маре, девојачко Божовић. Основну школу учио је у Ровцима и Доњој Ржаници код Берана . Гимназију завршио у Беранама. Дипломирао је на Филозофском факултету Универзитета у Приштини на одсеку за Историју на теми ''Војвода Павле Ђуришић''. Још као студент био је сарадник листа Саваза студената Универзитета у Приштини ''Потпис''. 
До сада је објавио седам књига и то: ''Војвода Павле Ђуришић'', Подгорица, 2003., ''Велика народна скупштина српског народа у Црној Гори'' Подгорица 1918.'', Беране, 2006., ''Развој просвјете и школства у Доњим Васојевићима (са посебним освртом на основне школе у Доњој Ржаници, Калудри, Загорју, Ровцима и Ријеци Марсенића)'', Беране, 2008., ''Мило Кењић са својим батаљоном у борби за слободу и уједињење српскога народа'', Беране, 2010. и ''Преци и потомци'', Беране, 2014. ''Српски народ у Црној Гори кроз вјекове'', Беране 2016., ''Васојевићи у борби за Српско и Југословенско уједињење од 1914. до 1918. године'', Беране 2018. 
Бавећи се проуочавањем историје српскога народа учествовао је на многим научним скуповима и округлим столовима. Објавио је значајан број текстова, чланака и прилога у многим листовима и часописима у земљи и иностранству, у којима се бори против фалсификовања историје српскога народа.
Добитник је многих награда, повеља, плакета, захвалница, ордења и признања међу којима: Награде за публистички рад и истраживање из историје Српског народа са територије Васојевића, која носи назив ''Радомир П. Губеринић'', за 2015. годину, одликовање Златни орден првог степена ''Драгољуб Дража Михаиловић'' за несумњиве заслуге и допринос у одбрани Српства и Равногорства, као израз за рад, верност и постигнуте резултате и бројних других, плакета и захвалница, међу којима ''Велике повеље'' Удружења српских књижевника и песника Срба у Црној Гори и расејању ''Горска Вила'' са седиштем у Подгорици, ''Велике српске повеље'' које му је доделило Удружење ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца Регионални одбор Беране, поводом 100 годишњице Мојковачке битке и двадесетогодишњице обнове рада Удружења 18. фебруара 2016. Добитник је Козачког- руског одликовања Светог Ђорђа, којег му је уручио козачки атаман из Москве Виктор Заплатин. Од 25. јануара 2018. када добија престижно признање од Савеза писаца Русије ''Златну медаљу А.С.Пушкина за вјерност слову и делу'', које су у Црној Гори поред њега добили Митрополит Црногорско-приморски Амфилохије и новинар и књижевник Бранислав Оташевић. Добитник је ''Косметске звезде'' за изузетне заслуге за новинарство у 2018. години које му је додијелило Друштво полицијских ратника Републике Србије 26.маја 2018. у граду Сталаћу.
Jедан је од оснивача Српског културног центра ''Жупан Првослав''- Беране, члан УО од оснивања, од октобра 2003. до септембра 2005. Био је потпредседник, а од 2005. до 2010. и вршилац дужности председника СКЦ-а. Био је председник и оснивач Српског историјско-културног друштва ''Никола Васојевић''-Беране од оснивања 2008. до 2014., главни и одговорни је уредник часописа за књижевност, историју и културу ''Глас Холмије'',које излази на српском језику и ћирилици у Беранама од јуна 2013. Члан је редакције часописа за обнову српске културе и традиције ''Србобран''-Беране, члан је Удружења српских књижевника у отаџбини и расејању - Београд, Југословенске књижевне заједнице, Удружења српских књижевника и песника Срба у Црној Гори и расејању ''Горска Вила'' са седиштем у Подгорици. Био је председник Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца Регионални одбор Беране од 21.12. 2001. до 28.06.2014. Сада је почасни председник Удружења.Члан је Удружења новинара Црне Горе . Од 2.септембра 2017.године обавља функцију председника Српске Народне Одбране Васојевића и Лимске долине. Организатор је многих културних догађаја и традиционалних манифестација као што су: ''Савинданске свечаности'', ''Видовданске свечаности'', ''Дани сећања на српске јунаке и добровољце'' и многе друге које обележавају славну прошлост наших предака и афирмишу Српску културну баштину на простору Васојевића. Успоставио је и наставио започету сарадњу општине Беране са многим општинама и градовима у Србији, као што су: Ћићевац, Краљево, Крагујевац, Врњачка Бања, Нова Црња, Аранђеловац, Рача, Чукарица, Нови Сад, Врбас,...У Републици Српској :Рудо, Рогатица, Чајниче...У Македонији са општинама Куманово и Старо Нагоричане.
Поред активног бављења промоцијом српске културе, историје и традиције од 2006. године је одборник у СО Беране и шеф одборничких клубова Српске листе и Нове Српске Демократије, а дужност председника Скупштине општине Беране обављао је од 24. марта 2014. до 12.априла 2018.године. Сада обавља дужност потпредсједника СО Беране.