logo3

Поткомовска села остају пуста -Траже да их Мило одбрани од ДПС-а

МЈЕШТАНИ ПОТКОМОВСКИХ СЕЛА ПИСАЛИ ПРЕДСЈЕДНИКУ

Поткомовска села остају пустаТраже да их Мило одбрани од ДПС-а

Од 2011. године, од како је ДПС преузео власт у Андријевици, нико од мјештана поткомовских села није добио радно мјесто у локалној администрацији и предузећима и установама чије је Општина оснивач, што указује да се ради о класичној дискриминацији људи који  живе на овим просторима – наводи се у писмуАНДРИЈЕВИЦА – Група мјештана поткомовских села упутила је отворене писмо предсједнику Црне Горе Милу Ђукановићу у ком се наводи да актуелна власт врши класичну дискриминацију људи који живе на тим просторима. Истакли су да то најбоље поткрепљује податак који указује да за последњих седам година нико од становника Коњуха, Кошутића, Крајишта, Јошанице, Јапана, Ђулића, Цецуна и Кути није засновао радни однос у локалној управи и јавним предузећима и установама чији је Општина оснивач.
–Добро се сјећамо кад је Мило Ђукановић казао да регион Комова са својим потенцијалима не заостаје за морским добром и да ће валоризовањем тих вриједности убрзо доћи социјално и свако друго благостање на простор Васојевића. Он је тада рекао да ће се на тај начин смањити незапосленост на сјеверу Црне Горе, истичући да тај регион посједује реалне ресурсе које треба ставити у функцију развоја. Ђукановић је, такође, изјављивао да ће Црна Гора, упоредо са изградњом аутопута, постати велико градилиште и да ће радна снага морати да се увози са стране. Међутим, свједоци смо да су његова обећања остала мртво слово на папиру, као и обећања која су давали локални челници из редова ДПС-а. Од 2011. године, од како је ДПС преузео власт у Андријевици, нико од мјештана поткомовских села није добио радно мјесто у локалној администрацији и предузећима и установама чије је Општина оснивач, што указује да се ради о класичној дискриминацији људи који живе на овим просторима – наводи се у поменутом писму.
Реакција мјештана је услиједила након што је у последње вријеме из андријевичког ДПС-а саопштавано да је послије бројних анализа, израде планова и препознавања проблема, Општина Андријевица дефинисала озбиљне развојне шансе и за кратко вријеме обезбиједила бројна одржива радна мјеста за локално становништво. Мјештани поткомовских села су оцијенили да су изјаве представника локалног ДПС-а крајње смијешне и тенденциозне и да не осликавају стварно стање у Андријевици. Истакли су да су наводи у вези реализације крупних инфраструктурних пројекта потпуно неутемељени, те да о томе најбоље свједочи путна мрежа, број незапослених и број корисника социјалних давања. Нагласили су да се последњих година стриктно спроводило партијско и родбинско запошљавање.
-Захваљујући накарадној политици актуелне власти, привилеговани тајкуни су узели све наше шуме, као и водено богатство. Остало је да нам изму још чист ваздух. Значи, узимају нам све што се узети може, остављајући локално становништво без игђе ичега. Хвале се да су отворили нешто радних мјеста, заборављајући да кажу да је Андријевица некад бројала око хиљаду радника. Да није тужно, било би смијешно, јер скоро комплетан буџет општине одлази на оперативне трошкове, док су само мрвице остављене за наводно унапређивање живота грађана. Зато се, између осталог, основна школа у Коњусима, која је некада бројала преко 300 ученика, нашла пред затварањем. Крајње је вријеме да се предузму одговарајуће мјере за враћање живота у наша села уколико актуелна власт не жели да ови крајеви остану потпуно пусти – истакли су мјештани у свом обраћању Милу Ђукановићу.Д.Ј.

Поразна статистика

Подаци јасно указују да је последњих година број незапослених у општини Андријевица драстично растао. Негативан тренд, који по оцјени стручњака поприма забрињавајући карактер, посебно је изражен у последњој години, јер је, гледајући статистику, сваки четврти становник у општини Андријевица незапослен. Укупан број незапослених на територији општине Андријевица, евидентираних на бироу рада, тренутно је 1.038 особа, што је дупло више него прије двије године. Ови подаци указују да Андријевица има скоро највећу стопу незапослености у Црној Гори. Уз то, подаци указују да је социјалним давањима у овој општини обухваћено преко 500 грађана, и да Андријевица има око 700 пензионера.