logo3

ПОДРУЧЈЕ ГОРЊОСЕЛСКЕ ЖУПЕ СУОЧЕНО СА ДРАСТИЧНИМ ОДЛИВОМ СТАНОВНИШТВА

ПОДРУЧЈЕ ГОРЊОСЕЛСКЕ ЖУПЕ СУОЧЕНО СА ДРАСТИЧНИМ ОДЛИВОМ СТАНОВНИШТВА

Пише Дарко Јововић

У селу Вуча зазимило свега троје чељади

У селу Вуча зазимило свега троје чељадиДа је ситуација попримила забињавајући карактер говори и податак да основну школу у Лубницама ове године похађа свега четрдесетак ученика, иако је некад бројала и до 400 ђакаНајновији подаци јасно указују да на простору беранске општине, поред привредног и економског заостајања, миграциона кретања и пад наталитета узимају све више маха. То најбоље илуструје примјер Горњоселску жупе, смјештене на падинама Бјеласице, коју чине села Лубнице, Праћевац, Бастахе, Главаце, Курикуће и Вуча. На овом простору 1948. године живјело је 1.800 становника, да би тај број 2003. године био сведен на нешто више од 600. Данас је та цифра знатно мања, а да ситуација попримила забињавајући карактер говори и податак да основну школу у Лубницама ове године похађа свега четрдесетак ученика, иако је некад бројала и до 400 ђака.

- У селу Вуча ове године зазимила су свега три становника, док је у мјесном центру Лубница више празних кућа него оних у којима неко живи. Слична ситуација је и у остали мјестима у сливу Бистрице. Школске клупе су све празније. Аутобуска линија на релацији Беране – Лубнице је, због недостатка путника, одавно укинута. Све то говори да су се људи, у потрази за бољим животом, одселили у неке срећније и развијеније крајеве. То је поразна чињеница, а још горе је што држава мирно гледа како наша села нестају са мапе живих – каже предсједник Мјесне заједнице Лубнице Милош Раковић.

Он наводи да оправдано страхује да су активности око спасавања села закасниле и да у амбијенту какав јесте да ове мјере неће дати неке нарочите резултате.

- Годинама гледам како се у нашим селима затвара једна по једна кућа, а да нико није покушао да заустави тако негативне процесе. Бојим се да је сваки покушај да се ово подручје спаси од даљег пропадања закаснио, јер старачка домаћинства одумиру, а млади су одавно напустили завичај. Сматрам да само корјените промјене могу да донесу неки бољитак, а за тако нешто потребан је озбиљан приступ цијелог друштва – истиче Раковић.

Са њим је сагласна и одборница Нове са овог подручја Јелена Божовић која тврди да су лоша инфраструктура, неадекватно одржавање саобраћајница у зимском периоду, недостатак радних мјеста и небрига друштва у цјелини узроковали драстичан одлив становништва са подручја Горњеселске жупе.

-Овај крај располаже са изузетним ресурсима, али ти ресурси нијеу валоризовани на прави начин. Народу је остављено да се сналази како сам зна и умије, без неких значајнијих подстицаја за одржавање живота у Горњим селима. Потребна су знатно већа улагања и искренија брига о појединцу да би се садашње стање бар донекле поправило – нагласила је Божовићева.

За годину из Главаца одселило 18 становника

Јелена Божовић наводи да је село Главаце најбољи примјере како се у негативном смјеру мијења демографска слика Горњоселске жупе.

-Само за годину дана Главаце је напустило 18 становника, од чега осморо ђеце. Сви они су се преселили у Беране. Тако школу у овом мјесту похађају само два ђака. Сигурно да се ти људи нијесу одселили зато што им је добро, већ зато што не могу на одговарајући начин да организују живот у овом изузетно атрактивном мјесту које због природних љепота са којима располаже може да постане прави туристички рај. Има људи који самостално покушавају да организују породични бизнис у овом сели и њих држава треба да препозна као некога ко заслужује озбиљнију помоћ - истиче Божовићева.

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић