logo3

ПОВОДОМ ДАНА ПОБЈЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ ПЕТАР ЛАБУДОВИЋ  НА ЈАСИКОВЦУ ПОРУЧИО ​​​​​​​НАТО је тамна мрља Црне Горе

 ПОВОДОМ ДАНА ПОБЈЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ ПЕТАР ЛАБУДОВИЋ  НА ЈАСИКОВЦУ ПОРУЧИО НАТО је тамна мрља Црне Горе

БЕРАНЕ - Поводом Дана побједе над фашизмом јуче је на спомен- комплексу на Јасиковцу одржана пригодна свечаност. Представници беранске Организације бораца Народноослободилачког рата 1941. - 1945. положили су вијенце на Споменик Слободе, који је подигнут на мјесту гђе су 17. јула 1941. године фашистички окупатори стријељали девет беранских родољуба: Милету Митровића, Данила Јоксимовића, Бока Беровића, Миљана Малишића, Божину Недића, Божа Лекића, Вукајла Зечевића, Арса Малишића и Александра Арсенијевића.
У име Организације бораца говорио је Петар Лабудовић истичући да су стријељани родољуби својом жртвом потврдили да Црна Гора у дугој и славној историји никад није нападала већ је бранила свој народ и своје територије.
– Свака ова стопа је натопљена крвљу њених најбољих синова. Све то нас обавезује на трајно сјећање на хероје тога доба и да својим дјеловањем учинимо све да се ратови никада не понове - нагласио је Лабудовић.
Он је казао да уз Дан побједе над фашизмом народ Берана ове године прославља и велику побједу на локалним изборима извојевану у периоду кад се званична Црна Гора одрекла великих историјских и антифашистичких вриједности.
– Народна побједа у Беранама остварена на локалним изборима је утолико већа, јер је остварена у времену када је Црна Гора устала против Русије и када је, клечући по праговима западних земаља, ушла у НАТО, у тај злочиначки савез који води ратове широм свијета, убија и тлачи недужни народ. То је налик на фашизам против кога се прогресивни свијет борио и бори се. Сврставање Црне Горе, вољом власти, на ту страну, јесте и остаће тамна мрља на лицу њене историје. Остаје нада да ће црногорски народ имати прави одговор на те срамне одлуке владајуће клике и да ће, управо сјећањем на јунаке који су дали своје животе за највеће идеале – слободу, правду и независност, наставити да се поноси својом историјом и славом – нагласио је Лабудовић.
У име Општине Беране говорила је Данка Марковић, рекавши да се никада не смију заборавити злочини из тог времена, попут онај који се десио у селу Велика.
– Никада не можемо и не смијемо заборавити страхоте које су фашизам и његова идеологија оставили иза себе, а које су многи преживјели у концентрационим логорима смрти, као што су били Јасеновац, Градишка, Бањица, Аушвиц и други. Такође, не смијемо заборавити жртве на нашем подручју, и треба увијек памтити 28. јул. 1944. године када се десио злочин у селу Велици, којем треба дати право име, јер се радило о геноциду, а не само о злочину почињеном од дивизије „Принц Еуген”, потпомогнутих муслиманским екстремистима из јединица дивизије „Скендербег” из сјевероисточних ђелова Црне Горе и са Космета. Они су за само два сата направили најстрашнији покољ нејаког живља, у којима је страдало преко 500 људи из једног села, а међу њима и 120 ђеце – навела је Марковићева.
Током јучерашњег дана, у склопу обиљежавања Дана побједе, представници Организације бораца посјетили су више споменика и спомен-обиљежја на простору беранске општине.
Д.Ј.