logo3

ПЛАКЕТА УКС СА ЛИКОМ СИМЕ МАТАВУЉА ДОДИЈЕЉЕНА КЊИЖЕВНИКУ ВИДАКУ МАСЛОВАРИЋУ

ПЛАКЕТА УДРУЖЕЊА КЊИЖЕВНИКА СРБИЈЕ СА ЛИКОМ СИМЕ МАТАВУЉА ДОДИЈЕЉЕНА КЊИЖЕВНИКУ ВИДАКУ МАСЛОВАРИЋУ

Признање писаца писцу обавезује

Видак М. Масловарић

При утиску сам да није на одмет подсјетити читаоце да је Симо Матавуљ својим животом и дјелом у знатној мјери био везан за црногорско небо, да је подучавао пријестолонасљедника Данила Петровића Његоша, а извјесно вријеме био и уредник службеног гласника „Глас Црногорца” – каже Видак Масловарић.

Књижевник Видак М. Масловарић добитник је великог књижевног признања за свој опус – Плакете Удружења књижевника Србије са ликом Сима Матавуља.

У изјави за „Дан” Масловарић је рекао да награде и признања за вишедеценијски рад су драгоцјени сваком аутору будући да представљају почаст – потврду која валоризује учињени труд и чини га видљивијим у области у којој ствара.

– О томе да ли увијек долазе у праве руке (надам се да је тако) није упутно словити имајући у виду да живимо у времену које није наклоњено (можда је прејако рећи) ниједном виду стваралаштва у култури, нарочито у области књижевности гдје се појављује велики број садржаја који, због нереда у коме живимо, најчешће остају анонимни. Чињеница да ово високо признање дођељују писци писцу чини ме посебно поносним и захвалним што је препознат мој труд, али у неколиком смислу и увјереним да је примјерено послије пола вијека стварања, ако је штогод значило, очекивати похвалу труду – појаснио је Масловарић у изјави за „Дан”.

Присјећа се, прву награду за поезију добио је 1975. године на тада престижној пјесничкој смотри „Лимске вечери поезије“, у Прибоју, само двије година након свог уласка „у књижевне воде“.

– Вриједно је сјетити се да су тада чланови жирија били пјесникиња Дара Секулић, професор (сада академик) Радомир Ивановић и починувши Ћамил Сијарић. Тај догађај је за мене био велики тада и сада и у многоме је утицао на мој даљи стваралачки ток, те и будући књижевни сумитет од шеснаест пјесничких, прозних, књижевно критичких, есејистичких и публицистичких наслова од којих су неки преведени на више страних језика (недавно на словачки) и награђивани

престижним признањима наградама. При утиску сам да није на одмет подсјетити читаоце да је Симо Матавуљ својим животом и ђелом у знатној мјери био везан за црногорско небо, да је подучавао пријестолонасљедника Данила Петровића Његоша, а извјесно вријеме био и уредник службеног гласника „Глас Црногорца“, да је свједочио настанак старе црногорске културе знатно више повезане са свјетским културним токовима. Плакета са ликом Симе Матавуља, првог предсједника Удружења књижевника Србије, (према Јовану Скерлићу најпотпунијијег представника модерног

реализма у српској књижевности), која ми је, дакле, прије неколико дана уручена у Удружењу књижевника Србије, под околностима које је узроковала пандемија корона вируса, чини ми велику част и обавезује ме да достојно учиним колико год још могу по Божијој милости. Хвала дневном листу „Дан” што ме чини видљивијим и у Црној Гори и мојој родној Андријевици, гдје сам се рођењем и дјетињством започео - казао је Масловарић поводом награде.

Заступљен у антологијама и зборницима

Књижевник Видак Масловарић рођен је 1950. године у Божићима, код Андријевице, а по академском образовању је професор француског језика и књижевности, а по занимању новинар. Живи и ради у Београду. Објавио је збирке поезије: „Ветар у реверу”, „Други круг” и „Пробуди се”, драму „Затварање круга”, публицистичку књигу „За достојанствену старост” и роман „Непоменик”. Заступљен је у антологијама и у зборницима поезије и прозе и добитник је више значајних награда за поезију.

Александар Ћуковић

Слика може припадати 1 особа и брада