logo3

ОТАШЕВИЋ, БОШКОВИЋ И ПАУНОВИЋ Мјештани Муринa и Велике: Нећемо се одрећи наше ђедовине и гробова

Мјештани Муринa и Велике: Нећемо се одрећи наше ђедовине и гробова

 Анекс споразума око демакарције граничне линије између Црне Горе и Космета и договори црногорских и косметских власти, чији је садржај непознатим грађанима, узнемирили су житеље пограничних села Мурино и Велика у Плаву, који не пристају на уступање ниједног педља своје територије.

„Отварање овако опасних питања, вратило би нас у трагичне дане не тако далеке прошлости, када су грађани подчакорских села били жртве геноцида незапамћеног у историји овог краја. Опште је познато како су се на Балкану браниле и утврђивале границе, и да се заправо Метохија налази дубоко у територији Црне Горе, а да је стварна граница на Швањском мосту“, навели су у саопштењу грађана МЗ Мурино и МЗ Велика, које у име савјета потписују предсједници Бранислав Оташевић и Маринко Бошковић.

Они су додали да је таква одлука црногорске власти за мјештане Мурино и Велика неприхватљива.

„Помјерања граница нема, нити може бити, а и надлежни  органи су јавно саопштили грађанима да је питање граница за Црну Гору завршена ствар. Стога је било чија накнадна памет која угрожава територијални интегритет и суверенитет Црне Горе неприхватљива“, стоји у сапштењу.

Питање границе, сматрају мјештани, уједно је и питање њиховог опстанка на овим просторима.

„То је управо она линија раздвајања на којој су гинуле генерације наших предака“, нагласили су мјештани Мурина и Велике.

Они захтијевају да их премијер Душко Марковић и предсједник Филип Вујановић упознају са садржајем споразума са њиховим пријатељима са Космета, и јавно поручују да нема трампе са њиховом дједовином.

„Стога би било упутно да се што хитније јавно огласе, па их позивамо да то ураде на заједничком скупу свих грађана пограничних села који ће се организовати поводом њиховог доласка, како би грађанима директно објаснили шта су обећали и потписали, и да се непосредно упознају са ставовима старих граничара и њиховом одлучношћу да као и своји преци бране своје куће и имања„, истичу у саопшењу.

Пауновић: Свако помјерање граница води новом крвопролићу

У име одбора за очување и заштиту границе који је основан 30. новембра 2012. године потпредсједник Милош Пауновић је истакао да помјерања граница нема и не може бити на штету Велике и Црне Горе.

„Ваљда смо сви научили лекцију из последњих несрећних збивања приликом растурања Југославије да свако помјерање граница води новом крвопролићу“, рекао је Пауновић.

Он је додао да је јавности познато  да се управо на подручју Бјелухе налази православно гробље, па им није јасно да ли то неко од њих очекује да буду спремни да се одрекну чак и гробова својих предака .

„Улога одбора је заштита територије и имовине. Он ће заједно са мјесним заједницама и грађанима пратити развој ситуације и на основу тога предузимати одговарајуће мјере и о истим благовремено обавјештавати јавност“, нагласио је Пауновић.