logo3

ОПЕЛО МУЧЕНИЧКОЈ ПОРОДИЦИ ШУТАКОВИЋ У УТОРАК У МАНСТИРУ У БЕРАНАМА

Прихват и опело мученика са Космета у уторак, сахрана у Беранама

06 СЕПТЕМБАР 2019

  •  

После силних преговора, у уторак ће на Кули,  прелазу са Црном Гором, бити извршена примопредаја посмртних остатака петочлане породице Шутаковић - Недељка (1936), његове супруге Даринка - Дара рођена Јеврић (1941) и њихова деце Александра (17), Ђорђа (16) и Радомана (13).

Ковчези са телима косметских мученика потом ће бити пренесени до катадралног манастира Епархије будимљанско-никшићке Ђурђевих ступова у Беранама, где ће епископ будимљанско-никшићки господин Јоаникије са свештенством у 13 сати извршити опело.

- Шутаковићи су киднаповани 13. јуна 1999. године на путу од њиховог стана до цркве у Ђаковици, где су кренули да се склоне од албанских терориста. Коначна ДНК идентификација спроведена је 14. марта 2019 године, којом је потврђен идентитет ових христоликих жртава. У јуну 2018. године на периферији Ђаковице у масовној гробници пронађени су посмртни остаци породице Шутаковић. Позивамо верни народ да као хришћани заједно са молитвеним поменом испратимо ове мученике на њихов вечни починак.

Нису напуштали дом

Недељка и Даринку, као и њихова три малолетна сина Александра, Ђорђа и Радомана 12. јуна 1999. године киднаповали су и убили албански терористи. Одвели су их из њиховог дома у Ђаковици, коју нису желели да напусте. Све док њихови посмртни остаци нису пронађени — водили су се као нестали.

Масовна гробница „Бункер“ је локација на којој су, уз остатке угинулих животиња, припадници терористичке ОВК смишљено бацали и посмртне остатке киднапованих и убијених Срба.

У документацији, коју поседују и Хаг и истражитељи новоформираног Специјалног суда, пред којим ćе се судити припадницима такозване ОВК за злочине почињене на Косову и Метохији од почетка 1998. до краја 2000. године, наведено је да је у региону Ђаковице постојало више информативних центара терористичке ОВК, као и илегалних затвора у којима су боравили отети Срби, Роми и лица албанске националности.

Ти центри били су смештени у хотелу „Паштрик“ у центру Ђаковице, ауто-школи „Старт“ у индустријској зони Ђаковице, Фабрици дувана „Вирџинија“, у подруму бивше зграде Дома армије и у напуштеној фабрици у насељу Пискоте.

Масовна гробница је данас — депонија

У поменутој масовној гробници, поред посмртних остатака чланова породице Шутаковиć, пронађени су посмртни остаци још 38 особа. Анализом документације која се налази у Хашком трибуналу, а односи се на место проналаска посмртних остатака, закључено је да су отета лица мучена пре убиства. Та индустријска зона у Ђаковици и даље постоји, и данас служи као — депонија.

Масовну гробницу „Бункер“ нашли су италијански војници, који су и сачинили документацију о проналаску посмртних остатака три особе.

Италијани су констатовали да се та локација налази испред фабрике „Металика“ у Ђаковици и уз записник су направили фото документацију. Комисији Републике Србије за нестала лица ту документацију је доставио анонимни припадник италијанског Кфора.

Иначе, ту локацију је 17. јула 1999. године посетио и шведски форензички тим, који је ангажован од стране Хашког трибунала. Тада је у одећи једног од страдалих пронађена документација на име Милоша Стојановића из Ђаковице, рођеног 1926. године.

Италијански контигент Кфора је 30. јула 1999. године „поново посетио“ локацију и у извештају поменуо три тела испред бункера и неодређени број тела унутар бункера. Та масовна гробница је од центра Ђаковице удаљена око три километра у правцу севера ка главном путу Ђаковица-Призрен.