logo3

ОДРЖАН САСТАНАК РУКОВОДСТВА ОПШТИНЕ АНДРИЈЕВИЦА И РУКОВОДСТВА СРПСКЕ НАРОДНЕ ОДБРАНЕ ВАСОЈЕВИЋА И ЛИМСКЕ ДОЛИНЕ 

ОДРЖАН САСТАНАК РУКОВОДСТВА ОПШТИНЕ АНДРИЈЕВИЦА И РУКОВОДСТВА СРПСКЕ НАРОДНЕ ОДБРАНЕ ВАСОЈЕВИЋА И ЛИМСКЕ ДОЛИНЕ  ЗА  КУЛТУРНО И ДУХОВНО ЈАЧАЊЕ ВАСОЈЕВИЋА

Руководство Савеза српских удружења области Васојевића и Лимске долине, који под називом Српска народна одбрана чине Удружење српских књижевника у отаџбини и расијању, Удружење ратних добровољаца 1912-1918., њихових потомака и поштовалаца и Српско историјско-културно друштво ''Никола Васојевић'', разговарали су са руководством општине Андријевица о узајамној сарадњи, као и о будућим плановима и активностима. Састанку су, у име поменутих Удружења присуствовали представници са подручја Андријевице, Берана, Плава и Петњице и то: Горан Киковић, Микан Перовић, Давид Лалић, Бранислав Оташевић и Леко Петровић. Они су током разговаора предочили да је Српска народна одбрана формирана са циљем да његује, унапређује, чува и брани културне, просвјетне, националне, научне, историјске, ослободилачке и друге вриједности српског народа на територији Васојевића и Лимске долине.

''Ми смо се обавезали да чувамо српско национално биће и српски идентитет на простору Васојевића и Лимске долине, тиме што ће се кроз организовање научних скупова, трибинâ, академијâ, промоцијâ књигâ, издавање часописâ, организовање књижевних и гусларских вечери, као и других демократских видова борбе, остварити наши циљеви и задаци. Такође, чланице Српске народне одбране имају задатак да међусобно сарађују и поштују различитости. У том правцу, на добробит свих, а нарочито долазећих генерације, очекујемо добру и плодну сарадњу са представницима општине Андријевица'' - нагласио је у име Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине предсједник овог савеза историчар Горан Киковић.

Предсједник општине Жељко Ћулафић је изразио спремност за сарадњу, рекавши да ће локална управа, у складу са расположивим могућностима и капацитетима, пружити братску руку помоћи поменутим Удружењима, као и свима који раде на културној, историјској, научној и духовној промоцији свога краја.

Сличан став изнио је и потпредсједник општине Веско Ракетић, наводећи да су људи окупљени око Српске народне одбране минулих година давали несебичан допринос очувању треадиционалних вриједности српког народа у Црној Гори.

''Људи који су се у протеклим деценијама упркос разним притисцима однарођене власти коју смо недавно послали у прошлост, борили и изборили за слободну мисао и очување идентитета заслужују дубоко поштовање. Зато локална власт у Андријевици има обавезу више да уважава све оно што су ти људи радили на путу слободе коју смо недавно сви извојевали, уз велику помоћ наше Мајке Цркве''– нагласио је Ракетић.

ВАСОЈЕВИЋИ СУ РАСАДНИК УМНИКА И ИНТЕЛЕКТУАЛАЦА

Предсједник Удружење српских књижевника у отаџбини и расијању Бранислав Оташевић је подсјетио да је простор Васојевића и Лимске долине изњедрио на стотине доктора наука, бројне академике, умјетнике, спортисте, научне и културне раднике и да је Андријевица некада била центар културе и духовности. Нагласио је да садашње и долазеће генерације то не смију заборавити и да се мора радити да се ово подруче врати на стазе развоја и просперитета.

''У Андријевици је својевремено отворена друга државна читаоница у Црној Гори . Такође овдје је поливином 19. вијека отворена друга државна школа. Уз то овдје је поникла плејада умника и интелектуалаца који су оставили дубок траг широм свијета. Све нас то овавезује да овом подручју вратимо некадашњи сјај'' – нагласио је Оташевић.

Прилог написао Давид Лалић

Слика може да садржи: 6 особа, в том числе Brano Otasevic, Горан С. Киковић и Aleksa Milojevic, људи стоје и у затвореномС лијева на десно, стоје: Давид Лалић, потпредсједник Српске народне одбране Васојевића, Михаило Микан Перовић, предсједник Удружење ратних добровољаца 1912-1918., њихових потомака и поштовалаца Андријевица, Жељко Ћулафић, предсједник општине Андријевица, Горан Киковић, предсједник Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине, Веско Ракетић, потпредсједник општине Андријевица, Бранислав Оташевић, предсједник Удружења српских књижевника у отаџбини и расијању за Црну Гору са сједиштем у Андријевици и Леко Петровић, предсједник Удружење ратних добровољаца 1912-1918., њихових потомака и поштовалаца за општину Петњица.