logo3

ОБЈЕКАТ СЕОСКОГ ДОМА НА ПОЛИЦИ KOД БЕРАНА ДВИЈЕ ДЕЦЕНИЈЕ ЧЕКА НЕОПХОДНУ САНАЦИЈУ

ОБЈЕКАТ СЕОСКОГ ДОМА НА ПОЛИЦИ KOД БЕРАНА ДВИЈЕ ДЕЦЕНИЈЕ ЧЕКА НЕОПХОДНУ САНАЦИЈУ

Зграда развоја постала руина

Оронули сеоски дом на Полици

Упркос бројним обећањима, која трају пуних двадесет година, још увијек није извршена санација зграде на Полици у којој је некада била смјештена пољопривредна задруга и сеоски дом. Оронула зграда указује да је у протеклих двије деценије већина друштвених објеката, грађених на сеоском подручју у доба социјализма, препуштена константном пропадању. Грађевина, која захвата површину од неколико стотина метара квадратних, се из дана у дан све више урушава, иако се под њеним кровом некад налазила откупна станица, продавница и низ дугих пратећих садржаја. Задруга је затворена током транзиционих процеса, иако је била носилац привредног развоја поличког краја.

Предсједник Мјесне заједнице Полица Бобан Вељић наводи да објекат указује да је некадашње друштвено богатство немилице уништавано, док су локалном становништву нуђена лажна обећања.

- Имали смо обећања са највећег државног нивоа да ће се опредијелити средства за санацију оронуле зграде на Полици. Међутим, од тога није било ништа. Тако умјесто да у згради сеоског дома данас имамо прерађивачке капацитете, откупни центар и угодан простор за забаву и окупљања, она представља праву руину на сред села. Очигледно да је неко смишљено кренуо да уништи и село и пољопривреду, али и наше традиционалне вриједности. Ако се таквим настојањима не стане на крај сигурно да нам се не пише добро. Зато од државе тражимо да коначно издвоје средства за санацију зграде, с обзиром да се ради о доста скупом пројекту, јер садашњи изглед овог објекта представља свеукупну друштвену срамоту – истиче Вељић.

Д.Ј.

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић