logo3

НОВA КЊИГA ВЕЛИМИРА РАЛЕВИЋА ''JAВКЕ И САМОЋЕ''

 

„Javke iz samoće” ublažiće usamljenost savremenog čovjeka

 

НОВA КЊИГA ВЕЛИМИРА РАЛЕВИЋА ''JAВКЕ И САМОЋЕ''

„Јавке из самоће” ублажиће усамљеност савременог човјека. Аутор ни на моменат не престаје да буде пјесник. Та самосвијест је заправо највећа вриједност овог наслова, јер њом Велимир Ралевић показује да су пјесници једини прави алхемичари – нагласио је ОбрадовићУоквиру своје издавачке дјелатности берански Центар за културу објавио је нову књигу Велимира Ралевића „Јавке из самоће”. Књига се састоји од кратких прозних састава, и како аутор примјећује, није је лако жанровски дефинисати.

– Из суочавања са унутрашњим сјајкама самоће настала је и ова књига, моје прво окушавање са прозом, које је проткано причицама, есејима, цртицама. Намијењена је, првенствено, онима који воле да залазе у себе - казао је Ралевић.

Нагласио је да треба разликовати усамљеност и самоћу и да ова књига управо на то указује.

– „Јавке из самоће” никако нијесу јавке из усамљености. Између ова два појма огромна је разлика. Усамљеност је најраспорострањенија пошаст савременог човјека који, поред модерне технологије и армије виртуелних пријатеља, осјећа ужасну нелагоду и бојазан од самоће. Са друге стране – самоћа, која нам је данас насушно потребна, сусреће нас, преиспитује и суочава са самима собом. Не желећи да сагледава себе, човјек бјежи у, да тако кажем, масовну усамљеност - наводи Ралевић.

А Александар Обрадовић у рецензији истиче да у новом Ралевићевом остварењу има доста меланхолије и недефинисане сјете, мириса ђетињства, страха од пролазности, али и разиграности, љубави и живота.

– Све пршти од маште и реченични израз је поетизован и са мјером китњаст, стављајући јасно до знања да је ово несумњиво, ипак, књига прозе. Описи и динамика сцена у причама на моменте подсјећају на атмосферу у књигама маестралног Нила Гејмена, гдје је довољно да зажмуримо и јасно дочарамо сцену, да истовремено осјетимо и језу и задовољство, а опет, са друге стране, аутор ни на моменат не престаје да буде пјесник. Та самосвијест је заправо највећа вриједност овог наслова, јер њом Велимир Ралевић показује да су пјесници једини прави алхемичари – нагласио је Обрадовић.

Већ дуги низ година Беранац Велимир Ралевић слови за једног од најбољих дјечијих пјесника пониклих на просторима Црне Горе. Рођен је 13. августа 1970. године у Беранама. До сада је објавио двадесетак збирки поезије. Добитник је бројних награда и признања међу којима се издвајају „Стара маслина”, „Златно Гашино перо” „Видовданска повеља”, награда УКЦГ за ђечију књигу године, награда за најбољу ђечију пјесму о ријеци, прва награда на сусретима „Пјесници са Лима о Лиму”, награда за књижевно стваралаштво „Крилата Сеошчица” и плакета „Мали принц”. Учесник је бројних књижевних манифестација, заступљен је у многим зборницима и часописима, као и четрдесетак антологија наше савремене поезије за ђецу у земљи и региону. Пјесме су му превођене на више страних језика, а многе од њих су компоноване, извођене и награђиване на ђечијим музичким фестивалима.

Вољети и само вољети

Ралевић наводи да и његова најновија књига одише поруком да људи треба међусобно да се уважавају и воле.

– Вољети и само вољети. То је мото мог књижевног исказа. То се назире и између редова ове књиге. Поручујем - вољети и када осјећања замру и кад љубав постане бол. Вољети и кад љубав гријех бива. Јер ту све почиње и ту се све завршава. Љубав је алфа и омега, почетак и крај. Ко воли тај научи да буде толерантан и да прашта, а то су битне одреднице које нас раздвајају од некух других живих бића која битишу под овом небеском капом - поручио је Ралевић.

Дарко Јововић

Фотографија корисника Горан С. Киковић