logo3

НОВИ РОМАН МИОДРАГА БАГА БАРЈАКТАРОВИЋА „СЈАЈ И ТАМА ЗЕЛЕТИНА

НОВИ РОМАН МИОДРАГА БАГА БАРЈАКТАРОВИЋА „СЈАЈ И ТАМА ЗЕЛЕТИНА''

Миодраг Баго Барјактаровић - Фото: Дарко Јововић

Животопис о вјери у правду голооточког мученика

Након бројних публикација, монографија и других ђела, књижевник Миодраг Баго Барјактаровић подарио је читалачкој публици историјски роман под називом „Сјај и тама Зелетина”. Он представља животопис голооточког мученика Светомира Шошкића који је своју биографију урамио у горе зелетинске, као непоновљени сљедбеник истине и правде, због којих је од својих савременика „дариван” успонима и падовима, прогонима и понижењима, али и надом да још има наде за честите људе. Зато и наслов овог рукописа „Сјај и тама Зелетина” најбоље одговара задатој теми, јер у њој лежи симболика заједничких побједа, али и наших вјечитих диоба, злих удеса, братског покоља и истребљења.

Врло је сложена и опширна тематика овог штива којег је Барјактаровић испредао на основу онога што је Светомир записивао за живота и оставио као трајно свједочансто о свом овоземаљском трајању дугом 87 година. Из њега извиру сјећања колоса, јунака, рођеног уочи Балканских ратова, а преминулог у јеку најновијих пођела нашег народа, од којих се нијесмо освијестили ни до данашњих дана. А Светомирови путеви су, заиста, били дугачки. Били су то километри живота испуњени природном бистрином и горштачком снагом. Они су у ствари голгота коју могу да преживе само одабрани и да до краја остану одани идеји која се правдом зове. То свједочанство је попуњено сликама пред којима читаоцу застаје дах.

Ова књига нема обрисе модерног романа, већ више одише аутобиографском причом, која је у ствари Светомиров монолог опкољен мноштвом ликова који су пратили његов ход под овом небеском капом. Тај монолог је оивичен описима природе, а нарочито зелетинских гора у којима је Светомир испирао горчину која му се деценијама таложила на души. Зелетин је био Светомирова постеља живота, ослонац који га није издао, као што су га издавала очекивања да ће дочекати вријеме у ком се брат братом зове и призива.

Ова књига је вриједан допринос нашој свеукупној културној, духовној и историјској баштини. Она открива доста тога непознатог, скриваног, пакованог у мистериозним временима и процесима, тако да ће пронаћи свој пут до читаоца, онако како је и њен главни јунак Светомир Шошкић тражио пут до самосвијести, људске слободе и достојанства. Онако како је тражио трачак сунца на зелетинским косама надајући се срећнијим временима за човјека.

Дарко Јововић,''Дан''18.април 2020.

Фотографија корисника Горан С. Киковић