logo3

НОВА КЊИГА ИСТОРИЧАРА ГОРАНА КИКОВИЋА ИЗАШЛА ИЗ ШТАМПЕ

НОВА КЊИГА ИСТОРИЧАРА ГОРАНА КИКОВИЋА ИЗАШЛА ИЗ ШТАМПЕ

ДЕЛО ГОРАНА КИКОВИЋА ПОТКРЕПЉУЈЕ БОРБУ НАРОДА ЦРНЕ ГОРЕ ЗА ОДБРАНУ СВЕТИЊА, НАЦИОНАЛНОГ ИДЕНТИТЕТА И ЛИЧНОГ ДОСТОЈАНСТВА.

Пише: Доц. др Дејан Антић, историчар,

Филозофски факултет Универзитета у Нишу

Десетом књигом под насловом ''Историјске истине и фалсификати о српском постојњу у Црној Гори'', историчар Горан Киковић, доказани борац прoтив монтенегринског фалсификовања историје, читалачкој публици нуди још једно дело којим доказује да у Црној Гори нема нити једне цркве, манастира, камена или стене која не носи српско обележје. О томе сведоче дела црногорских главара и светитеља пониклих на темељима немањићке Зете и светосавске традиције. Јер, никада, ни у XIX ни почетком XX века није постојала дилема јесу ли Црногорци Срби. Једина дилема која је постојала била је хоће ли Цетиње или Београд постати пијемонт српства и окончати процес српског националног уједињења. Зато су црногорске трупе 1912/13. године гинуле у Метохији, Рашкој,на Брегалници, на Скадру и другим бојиштима, не били своју браћу из Старе Србије избавиле од турско-арнаутског ропства.

Познато је да се идеја српске државности у XIX веку није развијала и дефинисала само на просторима Кнежевине, односно, Краљевине Србије већ и на просторима Старе Херцеговине, Црне Горе, Брда и Приморја где је важну улогу у обликовању српске државотворне мисли имала српска црква.

Киковић је овом књигом кроз документа објаснио да идеја о црногорству као антиподу српства, није измислио ДПС Мила Ђукановића. Њу су измислили проусташки интелектуалци и политичари попут Секуле Дрљевића и Савић Марковић Штедимлије који су током Другог светског рата отворено подржавали нацизам и политику истребљења Срба спровођену од стране режима Анте Павелића. Обојица су под заштитом власти НДХ радили на десрбизацији Црне Горе. Дрљевић је инсистирао на непомирљивим идентитетским разликама између становништва Црне Горе и Србије, на некаквом посебном црногорском православљу које је он звао црногорославље, док је Штедимлија и речју и делима тврдио да је Црна Гора заправо део Црвене Хрватске.

Мило Ђукановић са својим партијским апаратом, сектом Мираша Дедеића, Дукљанском академијом наука и уметности само је настављач нацистичко-фашистичке идеологије Дрљевића и Штедимлије што конкретно уочавамо и на примеру Закона о слободи вероисповести којим се удара на СПЦ и њену имовину, не би ли се ослабио идентитет Срба у Републици Црној Гори.

</div>
        </div>

      </div>

    </div><!-- page-wrapper -->

    <footer>
	<p>Сајт израдио <a href=Нормасофт