logo3

НОВА КЊИГА ГЕНЕРАЛА ДР ЛУКЕ КАСТРАТОВИЋА ''АЕРОДРОМ ГОЛУБОВЦИ-ОД АГРЕСИЈЕ ДО СЕЦЕСИЈЕ''

НОВА КЊИГА ГЕНЕРАЛА ДР ЛУКЕ КАСТРАТОВИЋА ''АЕРОДРОМ ГОЛУБОВЦИ-ОД АГРЕСИЈЕ ДО СЕЦЕСИЈЕ''

Лука Кастратвић рођен је у селу Трешњеву, општина Андријевица. Основну школу завршио је у родном месту, гимназију у Иванграду (Беранама), Војну академију

противваздушне одбране у Задру (1973,), Високу војнополитичку школу Југословенске народне

армије у Београду (1984.), Школу националне одбране у Београду (1996.), Факултет

политичких наука у Загребу (1986.). Магистрирао је на Војној академији у Београду (2001.), а

докторирао на Факултету цивилне одбране у Београду (2006.). Почасни је доктор наука

Европског универзитета у Београду (2019.).

У противваздушној одбрани био је на дужностима од командира вода до команданта

пука, затим на дужностима референта и помоћника команданта на тактичком, оперативном и

стратегијском нивоу, командант аеродрома Батајница (Београд) и Голубовци (Подгорица) и

начелник Сектора цивилне одбране и помоћник министра одбране за цивилни сектор СР

Југославије и Државне заједнице Србија и Црна Гора. Био је предсједник Савјета Факуултета

цивилне одбране.

Редовно је унапређиван од чина потпоручника до генерал-мајора. Службовао је у Бихаћу,

Загребу, Ужицу, Подгорици и Београду.

Учествовао је активно у изради Војне доктрине СР Југославије, Стратегије националне

безбедности СР Југославије, Стратегије одбране Србије и Црне Горе и у научно-истраживачком

пројекту Генералштаба Војске Југославије „Примена логистичког приступа у организовању

Војске Југославије“. Био је председник Савета Факултета цивилне одбране 2002–2003. године.

Аутор је књига Доктори наука из Васојевића (2010), Сердари, војводе и генерали из

Васојевића (2013) и Развој цивилне одбране у Републици Србији – нови модел (2015).

РЕЦЕНЗИЈА

СЈЕЋАЊА И ДОКУМЕНТИ У ЦИЉУ ОДБРАНЕ ИСТИНЕ

Истакнути ентузијаста, високи официр ЈНА, Војске СРЈ, познати војни стручњак и стратег, генерал др Лука Кастратовић написао је значајан научно публицистички рад „Аеродром Голубовци – од агресије до сецесије“, који ће будућим читаоцима и истраживачима бити од велике користи да се, што је могуће боље и свестраније, сагледају тешки период односа у Црној Гори у тренутку нестајања заједничке државе. Овај рад из пера одговорног човјека, свестраног војног стручњака, искусног стратега и старјешине помоћи ће својом објективношћу истраживачима у правилном сагледавању тих тешких тренутака нестајања заједничке државе. Могуће је да ће улога појединца на одговорним дужностима бити свестраније сагледана и оцјена о томе биће много значајнија од обичних политикантских наклапања и биће поуздан свједок у циљу реалних сагледавања ових нимало пријатних тренутака наше историје.

Др Кастратовић је одговорно пришао заданој теми са циљем да остави широкој читалачкој публици и научној јавности вриједан рад поткријепљен бројним чињеницама и неоспорним документима којима ће бити до танчина објашњени догађаји који ће бити предмет овог научног истраживања. А у потпуности читалац ће схватити догађаје у Другој армији и јединицама на аеродрому Голубовци, са свим својим садржајима и објектима. Сликовито је описана команда Друге армије и почетак агресије НАТО-а, инспекција борбене готовости и почетак агресије.

Савјестан официр, патриота, одговоран према добијеном задатку, дужност команданта аеродрома Голубовци примио је уз дочек НАТО бомби и ракета, упознао се са ситуацијом, успоставио зону одговорности. Све је то урадио благовремено, одговорно и савјесно и ништа није препуштено случају. У рукопису прецизно су објављени сви детаљи тако да је читаоцу пружена јединствена прилика да о свему на коректан начин сазна и ниједан детаљ није заборављен, нејасан и сл.

Као искусан истраживач, он је будућим корисницима своје студије саопштио поједине смјене у својој студији, а које се односе на аеродромске структуре власти, уништење неексплодираних убојних средстава на аеродрому и околним мјестима. Осврнуо се и на медије у Црној Гори и њихов однос према војсци. Описује и крај агресије НАТО-а. Сви ти детаљи до једног дају слику једног тешког времена коју је могао да створи човјек великог радног искуства, патриота који је тешко прихватао све оне разорне детаље који су водили уништењу и нестанку наше заједничке државе, а када велика борба за њено очување и опстанак није дала резултате Кастратовић је узео перо и на коректан, зналачки начин, описао сва дешавања не само везано за аеродром Голубовци него и дешавања око формирања удружења Покрета за заједничку државу, провокације и покушаје дестабилизације уочи петооктобарског пуча, разилажења у Покрету, завршне активности Покрета.

Када се свестрано погледа сва ова активност и улога др Луке Кастратовића, било у одбрани аеродрома Голубовци са пратећим објектима и садржајима с једне стране, и активности у раду блока за заједничку државу, скретање пажње на многе појаве и девијације у друштву као целини које су утицале на уништење традиције, патриотизма, морала и све оно што је красило нашу заједничку домовину, јасно нам је колики је труд уложио др Лука Кастратовић да би будуће генерације људи могли да извуку правилне поуке и нађу адекватна рјешења за превазилажење бројних противурјечности раскола у екс југословенском друштву и враћању темељних вриједности наше заједнице, што неће бити нимало лак посао, али који се мора завршити на један нов начин који ће бити цивилизацијски препознатљив.

Због бројне аргументованости, објективности у приступу истраживачког поступка, лаког допадљивог стила писања, вјешто дефинисане композиције дјела, најтоплије препоручујем издавачу штампање овог вриједног рада. Убијеђени смо да ће историјска публицистика бити обогаћена једним новим вриједним дјелом које ће бацити више свјетлости на догађаје који су се не тако давно збили на нашим балканским просторима и омогућити свестраније сагледавање свих детаља не тако давне прошлости.

Бранислав Оташевић, публициста