logo3

На Полици код Берана прослављен празник Сретења Господњег

На Полици код Берана прослављен празник Сретења Господњег

Дана , 15. фебруара 2018. пово­дом празника Сретења Господњег и Дaна државности Републике Србиjе представници Српске народне одбране Васојевић и Лимске долине, коју чине Српско историјско културно друштво „Никола Васојевић”, Удружење ратних добровољаца 1912–1918, њихових потомака и поштовалаца Беране и Удружење Српских књижевника у отаџбини и расејању, приредили су свечаност код Цркве Свете Тројице на Полици.

Они су положили цвијеће и запалили свијеће за њихову душу на споменик поличким устаницима и војницима Прве српске армије који су страдали приликом повлачења 1915. године.

Тражимо да се испоштују сва права Срба у Црној Гори и да се у свим основним и средњим школама врате српски језик и ћирилично писмо. Тражимо да наша дјеца, умјесто ретроградних идеологија, изучавају националну историју српског народа који је одувијек био доминантан на овим просторима. Тражимо заштиту свих споменика и спомен-обиљежја подигнутих у славу и част наших предака чија имена говоре о историјском трајању Срба у Црној Гори“, поручио је са скупа Горан Киковић, предсједник СО Беране.

Он је у пригодној бесједи нагласио да Дан државности Србије подсјећа на датуме кад је на збору у Орашцу 1804. године дигнут Први српски устанак и када је у Крагујевцу 1835. године издат и заклетвом потврђен Сретењски устав.