logo3

НА МУРИНИ ПРОМОВИСАНА КЊИГА ПЈЕСАМА „НИЈЕМИ ДИЈАЛОЗИ“ АУТОРА МИЛАНА КНЕЗЕВИЋА

НА МУРИНИ ПРОМОВИСАНА КЊИГА ПЈЕСАМА „НИЈЕМИ ДИЈАЛОЗИ“ АУТОРА МИЛАНА КНЕЗЕВИЋА

ВОДЕЋИ ПЈЕСНИК СРЕДЊЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ У ЦРНОЈ ГОРИ

Пред препуном салом муринског дома за културу, у организацији ОО Демократског фронта Плав, одржано је пјесничко вече и промоција књиге „Нијеми дијалози“, политичара и пјесника Милана Кнежевића.

Водитељ програма др Драган Копривица, истакавши да аутор књиге која се промовише, иза зидина спушког затвора служи неправедну, нехуману, непоштену, од овог режима донесену затворску казну, нагласио је да је он водећи пјесник средње генерације у Црној Гори, те да се са својих тридесет седам година већ легитимише као зрео стваралац.

-Можда сте чули да је онај познати каталонски лидер Карлос Пуџдемон, чије активности су уздрмале чак и државни поредак Шпаније, ослобођен од њемачког суда након неколико дана од кад се нашао у Њемачкој, а шпански суд је најавио да поштује одлуку њемачког суда. Пуџдемон је том приликом рекао да је постојање политичких затвореника срамота за Европу. Он је изашао из затвора, а наш Милан робија и то је срамота и за Црну Гору и овај ненародни режим који се тако свети људима који су поштени, часни и храбри, као што је Милан. У књизи поезије „Нијеми дијалози“ он јасно комуницира са савременим читаоцем, који живи у данашњем тренутку и дијели судбину с пјесником и његовом запитаношћу куда иде наше савремено алијенирано друштво, с алтернативном правдом и сумњивим гласом савјести. Њему као грађанину, није предодређено да пјева пушкински „о слатким звуцима и молитвама“, већ о репресивним мјерама отуђене власти, којој су човјек и хуманост на последњем мјесту -истакао је др Копривица.

Публициста Бранислав Оташевић, истакао је да му је част и изузетно задовољство овђе на  слободарској Мурини говорити о једном од најбољих црногорских пјесника и писаца средње генерације, сада нажалост утамниченом Милану Кнежевићу. „Његово стваралачко око и моћ, бунтовнички дух, од ненародног режима одвели су га иза спушких зидина, али, он ће то издржати и још јачи се вратити у сваком погледу па и пјесничком“.

Пјесник и публициста Давид Лалић, нагласио је да је књига Милана Кнежевића хероика писана са позиција револта која воли и вријеђа истину о немоћним, незаштићеним, обесправљеним, доводећи све то у спрегу са вазалним односом режима пред култом личности.

-Ношен епским заносом, одбацујући ропски менталитет, ратник по ратном инстинкту, презирући кукавичку борбу иза заклона, обхрван борбеним праведним духом строгих моралних начела и изнад свега човјек енциклопедијске културе, Милан Кнежевић је уткан у монументалну патриотску грађевину српског народа и доказ је да се за отаџбину и свој народ не гине само на бојном пољу већ и пером и мјесто му је међу пјесницима и јунацима младе Босне –истакао је Лалић.

Историчар и књижевник Горан Киковић, истакао је да су вечерас овђе слободни људи да дају подршку, не само Милановом књижевном дјелу, него да му дају подршку и у борби за слободу која се увијек на овим просторима водила.

-Занимљиво је да је Мило Ђукановић тамничио не само политичаре, пјеснике… Првог политичара и пјесника којега је утамничио био је Аћим Вишњић, други Емило Лабудовић, и ево сад Милан Кнежевић. И ништа није случајно. Када утихне пушка и борба наступају пјесници, историчари и слободоумни људи да кажу оно што је било. Милан је данас један од барјака наше слободе и пјесништва у Црној Гори и зато му хвала што поносно носи тај барјак, а хвала му и што је написао пет књига пјесама –казао је Киковић.

И пјесник и високи функционер ДФ Милун Зоговић, одрецитовавши своју пјесму о страдалој муринској ђеци у НАТО бомбардовању Мурина, истакао је да Кнежевићево ђело свједочи о једном мукотрпном путу дугогодишње опозиционе борбе против диктаторског режима у Црној Гори.  

-Лакоћа којом Кнежевић велике патриотске мисли претаче у ријечи сврстала га је у ред једног од најбољих црногорскух пјесника у шта ће се лако увјерити сваки читалац који чита његове књиге. Вечерас промовишемо књигу Милана Кнежевића, а он нажалост није са нама из разлога што га је однарођени диктаторски режим осудио затворском казном зато што је храбро стао у одбрану слободне Црне Горе. Његову политичку и слободарску храброст можда најбоље могу описати стихови пјесника Ђуре Јакшића, којима на крају желим да га поздравим, а и све вас: „Две преда мном стазе стоје/једна с цвећем, друга с трњем/гвоздене су ноге моје/идем трњу да се врнем/. /Ја уступам цвећа стазе/којима је нога мека/нек по цвећу жене газе/а трње је за човека/ -закључио је Зоговић.

                                                                                                       Новак Вујачић