logo3

НА ДАНАШЊИ ДАН 6.ЈУЛА 2017.ПРИЈЕ ГОДИНУ ДАНА САХРАЊЕН БОРИСЛАВ БОРО ЧУКИЋ (1939-2017.)

НА ДАНАШЊИ ДАН ПРИЈЕ ГОДИНУ ДАНА САХРАЊЕН БОРИСЛАВ БОРО ЧУКИЋ (1939-2017.)
НИКАДА ТЕ МИ ИЗ УДРУЖЕЊА НЕЋЕМО ЗАБОРАВИТИ

 

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Дана 5. јула 2017. године у Доњој Ржаници код Берана преминуо је послије дуже болести почасни предсједник секције Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца за Доњу Ржаницу, Калудру, Ровца, Загорје и Доње Луге. Сахрањен је 6. јуна 2017.на Доњоржаничком гробљу код Берана.
Борислав-Боро Чукић,први предсједник секције Удружења за Доњу Ржаницу, Калудру, Ровца, Загорје и Доње Луге.
Борислав-Боро Чукић рођен је 13.09.1939. у Горажду (Полица), од оца Голуба свештеника Поличке парохије и мајке Даринке, дјевојачко Пантовић. Основну школуз авршио у родном мјесту свог оца у Доњој Ржаници. Средњу пољопривредну школу завршио је у Смедереву, а потом на Пољопривредном факултету у Београду стекао је звање дипломираног инжињера пољопривреде. Радни вијек почео је у струци на пословима заштите биља у Пећина Косову и Метохији. Касније долази у Беране, гдје се запошљава у ”Агрополимљу”, радећи до пензије 1999.године.
У Доњој Ржаници код Берана је 7.октобра 2007. Основана секција Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца за Доњоржанички крај (за Доњу Ржаницу, Калудру, Ровца, Загорје и Доње Луге) чији је први предсједник био Борислав-Боро Чукић. На другој сједници секције 26. маја 2008. Основан је Одбор за подизање споменика Доњоржаничкој буни 1912. И свим погинулим који дадоше животе ”за крст часни и слободу златну” у ратовима против турског окупатора. 
Организациони одбор су чинили: Горан Киковић, предсједник, Миленко Вујовић, потпредсједник, Живко Бјелановић, секретар, и чланови: Добривоје Вешовић, Веселин Драгојевић, Борислав Чукић, предсједник секције за Доњоржанички крај, Милорад Марсенић, потпредсједник секције за Доњоржанички крај, Вујадин Пантовић, секретар секције за Доњоржанички крај, Војислав Дабетић, благајник, Радисав-Рајо Јолић, почасни предсједник секције за Доњоржанички крај и чланови секције за Доњоржанички крај: Радојко Лутовац, Милоје Кљајић, Станко Ивовић, Радован Ралевић, Бранко Дабетић, Душан Душко Кастратовић, Маријан Аковић, Срећко Чукић, Бато Девић и Мишо Бојовић. Задатак одбора је био да до 13. јула 2008.изврши све припреме за подизање споменика који ће бити откривен тога дана,што је и учињено.
У његовој кући, на његов захтјев, одржана је 28. фебруара 2011. Сједница секције удружења за доњоржанички крај, на којој је изабрано ново руководство. и предсједник Доброслав-Доле Девић, а Борислав-Боро Чукић остаје у руководству секције и наставља да његује традиције славних предака носилаца златне Обилића медаље коју су добили његови преци, чувени предсједник општине Будимске Томица Чукић, који је био учесник Доњоржаничке буне и Балканских и Првог свјетског рата., кога су комунисти убили 6. новембра 1941. године.
Послије смрти Радослава Раја Јолића именован је на Скупштини Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца Беране на Видовдан 2014. за почасног предсједника секције за Доњоржанички крај на којој позицији остаје до смрти.

Слава  и хвала Бору Чукићу на свему што је урадио за наше Удружење!