logo3

НАГРАЂЕН ПЈЕСНИК ИЗ АНДРИЈЕВИЦЕ ДАВИД ЛАЛИЋ, ЧЛАН ИЗДАВАЧКОГ САВЈЕТА ЧАСОПИСА ''ГЛАС ХОЛМИЈЕ''

НА КОНКУРСУ КЊИЖЕВНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ НАГРАЂЕН ПЈЕСНИК ИЗ АНДРИЈЕВИЦЕ ДАВИД ЛАЛИЋ, ЧЛАН ИЗДАВАЧКОГ САВЈЕТА ЧАСОПИСА ''ГЛАС ХОЛМИЈЕ''

Признање за савршену љепоту сонета

На књижевном конкурсу, који је расписала Књижевна заједница Југославије, чије се сједишпте налази у Београду, пјесник из Андријевице Давид Лалић освојио је трећу награду за пјесму „Јесен нада мном“. Лалићу је награда уручена у Пријепољу на недавно одржаној јубиларној двадесетој књижевној манифестацији под називом „На пола пута“. У образложењу жирија наводи се да Лалићева награђена пјесма одише савршеном љепотом сонета из чијег слова провијава страх за његов српски род, пред којим се јавља неизвјесна будућносат. 
- Лалић се представио са пјесмом која буди снагу и истинску жељу да се човјек одупре вртлозима безнађа и кошмара. Аутор испоставља задњу наду са којом покушава да спаси одлазећу младост. Младост послије које остају ожиљци и „преварене груди“. Лалић у својој пјесми ријечима путује свијетом. Он, занесен маштом, рађа нове емоције које истинске заљубљенике у поезију не могу оставити равнодушним. Његова пјесма је живот и послије живота – нагласио је у име жирија предсједник Књижевне заједнице Југославије, Лазар Божовић, уручујући Лалићу поменуто поризнање.
Захваљујући се на награди Лалић је истакао да ће она украсити његове витрине у родној кући испод комских гора, гдје царују тишина и љепота завичајна.
- И ова награда ће свједочити путнику намјернику да својим књижевном исказима покушавам да спојим прошлост и будућност и да ријечима изоштрим свијест и припремим мисао способну да побиједи зло. Моји стихови хране клицу доброте, ублажавају тугу и одагоне зле силе крунисане умоболним поимањам свијета. Та поезија из свог надахнутог изворишта нуди топлину која обуздава недостатке својствене сваком бићу сазданом од крви и меса. На тај начин желим да укажем да су исходиша једног мучног времена могла бити много безболнија, да је којим случајем човјек одагнао мржњу која се наметала као потреба. Радује ме што је то и жири препознао и, у јакој конкуренцији, наградио моју пјесму – казао је Лалић.
Лалић је до сада објавио збирку стихова „Сеобе“. За штампу је приредио још неколико књига. Добитник је бројних награда и признања.