logo3

НАГРАДУ ''РАДОМИР П.ГУБЕРИНИЋ'' 2021.ГОДИНУ ДОБИО МИХАИЛО МИКАН ПЕРОВИЋ

НАГРАДУ ''РАДОМИР П.ГУБЕРИНИЋ'' 2021.ГОДИНУ ДОБИО МИХАИЛО МИКАН ПЕРОВИЋ

Завичајну Награду ''Радомир П. Губеринић'',за публицистички рад и истраживање из историје Српског народа са територије Васојевића која се додјељује истакнутим појединцима који су са простора Васојевића а, који објављују дјела која афирмишу овај крај успоставили су 2013.године Удружење ратних добровољаца 1912-1918. њихових потомака и поштовалаца Беране и часопис ''Глас Холмије''.

Овогодишњи жири за додјелу награде ''Радомир П. Губеринић'', у саставу историчар Горан Киковић,предсједник и чланови: Благоје Шарић и генерал др Лука Кастратовић,донио је одлуку да награда припадне Михаилу Микану Перовићу.Награда ће бити уручена на ''Видовданским свечаностима'' у Беранама.

Михаило Микан Перовић, рођен је 1940-те године у Краљима, Општина Андријевица. Основну школу је завршио у Краљима и Андријевици а гимназију ,,Панто Малишић" у Иванграду (Беране). Апсолвирао је на правном факултету у Београду, а као правник радио у Андријевици и Беранама. Бавио се у младости спортом а као студент био и члан атлетског клуба ,,Партизан" у Београду. Истакнути је члан извиђачке организације Црне Горе, од њеног оснивања 1956. године и организатор многих манифестација за извиђаче широм СФР Југославије. По повратку у завичај једно вријеме је радио као секретар Занатског грађевинског предузећа у Андријевици. Потом све до пензионисања у Републичком секретаријату за унутрашње послове.Био је активан у културном и друштвеном животу у Краљима и Андријевици. У дужем временском периоду учествовао је у политичком и друштвеном животу а и у осталим областима друштвених активности у свом крају зашта је награђиван различитим наградама и призањима.

Аутор је дјела:

- Црвени крст у Горњим Васојевићима (2005.)

- Сјај времена и историје-хроника о Краљима и Барама Краљским (2006.)

- Одред извиђачи Милан Перовић-Краље са коаутором Игором Ћировићем (2009.)

- Отргнути од заборава ,,портети знаменитих личности Бара Краљских кроз историју" у издању Књижевне заједнице Југославије. Београд (2010.)

- ,,Сјећања"-записи у издању Удружења српских писаца у отаџбини и расејању-Андријевица (2018.)

- Монографија Удружења ратних добровољаца 1912 - 1918. (2019) Предсједник Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца-Андријевица.

Члан је многих књижевних удружења у Црној Гори и Србији, као и уређивач-сарадник у великом броју листова и часописа за књижевност, културу и историју .

Живи и ствара у Краљима крај Андријевице.