logo3

НАГРАДУ ''ЛАЗАРЕВО СЛОВО'' 2021.ГОДИНУ ДОБИО ПЈЕСНИК ДАВИД ЛАЛИЋ

НАГРАДУ ''ЛАЗАРЕВО СЛОВО'' 2021.ГОДИНУ ДОБИО ПЈЕСНИК ДАВИД ЛАЛИЋ

Награда ''Лазарево Слово'' за 2021.годину припала је пјеснику Давиду Лалићу.Награда ће бити уручена на ''Видовданским свечаностима'' у Беранама.

Удружење Српских књижевника у отаџбини и расијању са сједиштем у Андријевици је од 2018. установило награду ''Лазарево слово'', које је за 2018. године додијељено историчару Горану Киковићу, за 2019.годину проф.др Драгомиру Кићовићу, а за 2020.Књижевнику Миловану Мишу Кубуровићу.

Жири у саставу Предсједник жирија Бранислав Оташевић, и чланови: Милован Мишо Кубуровић и Миличко Трифуновић,донио је једногласно ову одлуку.

Давид Влајков Лалић је рођен 28.10.1955. године у Цецунима, општина Андријевица. Основну школу учио је у Цецунима и Коњусима, гимназију у Беранама. Студирао је прâва на Сарајевском универзитету.Од 1992-2007 био запослен у Управи за одбрану РЦГ. У НАТО агресији и рату против Срба 1992-1999. године на просторима СФРЈ био на одговорној ратној дужности самосталног савјетника за оперативно планске послове и употребу јединица цивилне одбране на подручју одговорности Одсјека за одбрану Андријевица. Завршио је школу резервних официра пјешадије у Билећи и има чин резервног капетана прве класе.

Истакнути је борац за права српског народа из познате традиционалне, интелектуалне породице и братства Лалићâ. Током студентских дана у Сарајеву дружио се са војводом Војиславом Шешељем и Момчилом Мандићем као и са српским васојевићким студентским лобијем у Сарајеву што је оставило на њега дубок траг па ће одредница у његовом животу постати борба против неправде и отпор непријатељу.

Почео је да пише још као гимназијалац и студент и објављивао је стихове у ''Слободи'', ''Јединству'', ''Београдским књижевним новинама'', ''Стварању'', ''Јудексу'', ''Гласу Холмије''... Учествовао је на Струшким, Ратковићевим, Јудексовим вечерима поезије... Лауреат је многих награда за поезију - ''Ристо Ратковић'' у Бијелом Пољу, ''Бранко Миљковић'' у Нишу, ''Петар Стошић'' у Бечеју, пјесничком сусретима у Пријепољу, ''Вршачким књижевним сусретима'' и широм Србије и Црне Горе, као и на простору бивше Југославије.

Пише књижевне критике и рецензије.

Објавио је збирке поезије:

''Сеобе''.

'' Востани Сербије''.

Заступњен је у неколико антологија и зборника. Члан је Удружења српских књижевника у отаџбини и расејању, члан Југословенске књижевне заједнице и члан њеног управног одбора. Члан Издавачког савјета часописа ''Глас Холмије''.

Ради у локалној управи Андријевица од 2010. године.

Живи у Цецунима и Андријевици.