logo3

НАГРАДА "ИЗВИИСКРА ЊЕГОШЕВА" ПЈЕСНИКУ РАНКУ ЈОВОВИЋУ

"Суза Марка Миљанова" борбени поклич

 

Ранко Јововић, песник из Подгорице који на српском језику ствара више од пола века, примио је из руку епископа будимљанско-никшићког Јоаникија престижну награду "Извиискра Његошева", за целокупно песничко дело, а поводом књиге "Сузе Марка Миљанова". Светковина је уприличена у Парохијском дому у Никшићу, којој су присуствовали одазвао и митрополит црногорско-приморски Амфилохије, као и представници Министарства правде у Влади Србије и многи поштоваоци речи и дела овог истакнутог ствараоца. У својој беседи епископ Јоаникије је казао да је пре шест деценија на замраченом српском књижевном простору изашао Ранко Јововић.

- Оран да сече хитрим потезима, кратким стиховима, Ранко се одужио свом наслеђу, остао веран српској идеји и Његошу. Реторика његовог стваралаштва је борбени поклич којим је одагнао тмуше азијатске, али и из новијег времена, тмуше дукљанске - казао је Јоаникије.

Председник жирија др Јован Делић рекао је да је Јововић стекао јединствен, препознатљив, непоткупљив песнички глас међу српским песницима, глас протеста, непристајања, посртања у тежњи за слободом.

- "Суза моја нема родитеља" је онај Његошев стих у чијем знаку протиче Јововићев живот, од детињег плача и певања до првог дивљег плача. Отуда и сузе Марка Миљанова које се цело столеће не суше над Црном Гором и њеним удесом - казао је Делић.

Др Иван Негришорац, члан жирија, нагласио је да је Јововић оличење лирске осетљивости, који поезију види као израз потребе да се свет преиспитује изазивањем и изазива преиспитивањем.

- Његова поезија је огољени облик протеста и бунта. Намеће му се црна слика наших дана, расколи у Црној Гори, и због тога он плаче и лелече - истакао је Негришорац.

Награђени песник рекао је да "Горски вијенац" јесмо учили, али га нисмо сасвим научили, иначе нас не би тукла и мучила фукара...

- Владика се родио молитвом у молитви, али и поезијом, која је, молећи се, брисала тај примитивни небратски свет који нам и данас очи повади те слепи путујемо од Грачанице до Ловћена. Али Богу хвала, ми смо Срби, ми смо висока молитва и искра у камену. Наша слобода је вечна борба за слободу - казао је Ранко Јововић.

ДОСАДАШЊИ ДОБИТНИЦИ
Награда "Извиискра Његошева" је установљена 2007. године као награда за књижевност, поводом 160 година првог штампања "Горског вијенца", и носи првобитни назив овог дела. Досадашњи добитници овог значајног књижевног признања су: Миодраг Павловић, Рајко Петров Ного, митрополит црногорско-приморски Амфилохије Радовић, Милован Данојлић и Љубомир Симовић.

В. Кадић Новости