logo3

НАГРАДА ЗА ВЕКОВЕ: ИСТОРИЧАР ГОРАН КИКОВИЋ ИЗ БЕРАНА ДОБИТНИК ЗЛАТНЕ ЗНАЧКЕ

НАГРАДА ЗА ВЕКОВЕ: Историчар из Берана Горан Киковић добитник Златне значке

ДРУГИ ПИШУ : ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ

20878_kulturno-prosvetna-zajednica-srbije-2_iff.jpg?1600018103

Престижно: Зграда  Културно-просветне заједнице Србије

 

НАГРАДА ЗА ВЕКОВЕ: ИСТОРИЧАР ГОРАН КИКОВИЋ ИЗ БЕРАНА ДОБИТНИК ЗЛАТНЕ ЗНАЧКЕ

Вечерње новости В.Кадић, понедељак, 14. 09. 2020. у 09:55

Беранац Горан Киковић, истакнути историчар, аутор девет изузетних књига, главни и одговорни уредник часописа "Глас Холмије" окитио се престижном наградом - "Златном значком" Културно-просветне заједнице Србије и Министарства спољних послова Републике Србије - Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Вредно признање добило је на значају када се зна да су о њему одлучивали Милован Витезовић, Живорад Ајдачић и Зоран Аврамовић.

- Поносан сам што сам део ове лепе приче и што сам се нашао у колони српских интелектуалаца и бораца за српску ствар у Црној Гори, али и свуда где Срби живе. Ако је мој квалитетан рад препознао веома квалификовани жири, онда је вредело бити у рову и борити се за праву ствар. Много историјских догађаја које актуелна црногорска историографија гура под тепих или искривљује успео сам уз доста труда и напора да одбраним од лажи. Истина се није дала у ланце везати, а нама у Црној Гори она је и данас преко потребна - каже, за "Новости", награђени Киковић.

УРУЧЕЊЕ

НАГРАДА се додељује за дугогодишњи допринос развијању културних делатности - за несебичан, предан и дуготрајан рад и стваралачки допринос у ширењу културе народа и народности Републике Србије. Признање је установљено 1976. године, и додељује се појединцима, а састоји се од повеље - графичког листића и позлаћене значке. Свечано уручење заказано је за 1. октобар у 12 сати у београдском Народном позоришту - сцена "Раша Плаовић" у Француској 3.

Овај угледни Васојевић један је од оснивача Српског културног центра "Жупан Првослав" - Беране, члан Управног одбора од оснивања, а обављао је и функцију председника и оснивача Српског историјско-културног друштва "Никола Васојевић", док је тренутно главни и одговорни уредник часописа за књижевност, историју и културу "Глас Холмије", који излази на српском језику и ћирилици у Беранама. Киковић је члан издавачког савета часописа "Српско слово" из Београда, био је члан редакције часописа за обнову српске културе и традиције "Србобран-Беране", члан је Удружења српских књижевника у отаџбини и расејању - Београд, Југословенске књижевне заједнице. Од 2. септембра 2017. године Горан Киковић обавља функцију председника савеза удружења Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине.

ПРЕСТИЖНО

Организатор је бројних културних догађаја и традиционалних манифестација - Савинданске свечаности, Видовданске свечаности, Чакорски меморија Бранка Радева Ђукић, Дани сећања на српске јунаке и добровољце, и друге који обележавају славну прошлост предака, афирмишу српску културну баштину на простору Васојевића и Црне Горе.

КОМЕНТАРИ (2)

Вукашин Зечевић

16.09.2020. 05:40

ОДГОВОРИ

Ја сам Васојевић, Србин, рођен у Беране из Села Виницке зивим у далеку Аустралију већ 50 година. Јако мије мило и драго да су моји Васојевићи толико паметни и веома успешни и поносни Срби.Свака част Господину Горану Киковићу на ваш успјех осећам се да сам дио и вашег успјеха, желим вам све најбоље у будоћности.

Бабовић Марин

16.09.2020. 19:32

ОДГОВОРИ

Браво! Награда је отишла у праве руке!