logo3

МЈЕШТАНИ КРАЉА КОД АНДРИЈЕВИЦЕ ЗАХТИЈЕВАЈУ ПОВРАЋАЈ ТЕРИТОРИЈЕ

МЈЕШТАНИ КРАЉА ЗАХТИЈЕВАЈУ ПОВРАЋАЈ ТЕРИТОРИЈЕ

Мјештани Краља не одустају, траже ново разграничење са општином Колашин

Шездесетих година прошлог вијека дошло је до укидања Андријевичког среза, па је дио територије која припада Краљанима неправедно присаједињен колашинској општини, појашњава Милутин Ђурковић

Мјештани мјесне заједнице Kраље затражили су од Владе Црне Горе да детаљно размотри њихову одавно покренуту иницијативу којом се тражи да се изврши ново разграничење између општина Андријевица и Колашин. Они тврде да је ранијим разграничењима значајан дио територије која је својина мјештана Краља и коју, између осталог, користе као љетње катуне, неправедно припојена општини Колашин. Сматрају да је дошло крајње вријеме да се те грешке исправе.

– Шездесетих година прошлог вијека дошло је до укидања Андријевичког среза. То је урађено захваљујући самовољи одређених појединаца који нијесу мислили добро овоме крају. Тако је дошло до распарчавања посједа општине Андријевица, чиме је дио територије која припада Краљанима неправедно присаједињен колашинској општини. Ради се о значајном пространству које природно гравитира општини Андријевица, а не никако општини Колашин. Та грешка није исправљена ни деведесетих година прошлог вијекла када је Андријевица поново добила статус општине. Зато смо прије неколико година покренули иницијативу којом смо тражили да се изврши поновно разграничење општина Андријевица и Колашин. Међутим, та иницатива је остала само мртво слово на папиру. Зато од Владе Црне Горе тражимо да се са нашим захтјевом озбиљно суоче и исправе ову неправду – наводи предсједник Мјесне заједнице Краље Милутин Ђурковић.

Он наглашава да се мјештани Краља искренио надају да ће њихови захтјеви наићи на одобравање надлежних органа и да се процедура око поновног разграничења неће отезати до унедоглед.

– Ово су питања која се морају брзо рјешавати, јер се ради о територији која припада матичној општини Андријевица. Зато коначно очекујемо адекватан одговор надлежних органа – поручио је Ђурковић.

Мјештани тврде да општина Андријевица због неприродног разграничења годинама трпи велике штете.

ПОГЛЕД НА "СПОРНУ ТЕРИТОРИЈУ"

– Општина Андријевица по основу прихода од концесија на шуме трпи значајне штете, јер велика шумска пространства која су јој припадала користи неко други. Накнаде од концесија на те шуме усмјеравају се другим општинама. То је још један у низу удара на Васојевиће – сматрају мјештани Краља и додају да су за издавање документа поводом непокретности приморани да одлазе у другу умјесто у своју матичну општину.

Катуне укњижити као и села

Мјештани поручују да би огромни комплекси земљишта који припадају Краљанима требало поново укњижити као територију општине Андријевица. Наводе да ту прије свега мисле на своје љетње катуне.

– Ми као љетње катуне користимо планине Љубан и Љубаштицу, али је тај простор неоправдано припојен колашинској општини. Такође, велики комплекси шуме су просто отети Андријевици. Ту су и приватна имања у дијелу Трешњевика, Црних потока и Вељег брада. Такође, село Врањаштица се налазило у срезу андријевичком. Данас свим тим територијамама управља неко други, што је заиста недопустиво. Да су наше тврдње истините, а захтјеви оправдани, указује документација из периода педесетих и шездесетих година прошлог вијека. Неприродно је да села буду у једној општини а катуни у другој – истичу мјештани.

– Логично је да се наши вјековни катуни књиже као територија општине Андријевица, јер се Краље простиру на свега неколико колометара од центра града. Тако би било природно да су наше приватне парцеле и шуме укњижене у Андријевици, а не у Колашину. Све то нам представља озбиљне проблеме, јер за обичан посједновни лист морамо да идемо у другу општину. То указује да је неко, потпуно нелогично, поставио границе између двије општине, чиме је и мјештанима Краља и сусједних села нанесена неправда, али и велика штета – истичу мјештани Краља и подвлаче да се надају да ће Влада Црне Горе позитивно одговорити на њихов захтјев.

Д.Ј.