logo3

МУЗЕЈ У КРАЉИМА КОД АНДРИЈЕВИЦЕ-ЧУВАР ПРОШЛИХ ВЈЕКОВА

МУЗЕЈ У КРАЉИМА КОД АНДРИЈЕВИЦЕ-ЧУВАР ПРОШЛИХ ВЈЕКОВА

Село које својом организацијом како културних активности тако и спортских манифестација предњачи у Општини Андријевица је свакако село Краље.Сарадња са великим бројем људи из Краља је најједноставнија и увијек су спремни за сваки предлог и договор,на обострано задовољство.

Велики чувари традиције али и иноватори и људи који прате свако дешавање,и вољни су да учествују. Уосталом и њихова дјела о томе говоре.Не бих именовао посебно некога јер они то знају као и свако уосталом.Хвала им и све најбоље им желимо.

ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ КРАЉЕ

Осамдесетих година прошлог вијека Краљани су саградили објекат у којем је сада смјештен Завичајни музеј Краље.

Тадашњи Спомен дом, а сада Завичајни музеј, свечано је отворен 1. маја 1990. године. Спомен дом је првобитно био посвећен 22 Краљана који су живот дали у току II Свјетског рата.

Касније је музеј допуњен са етнологијом са подручја Васојевића и као такав је јединствен на овом подручју. У својој колекцији посједује више хиљада археолошких и историјских експоната, старих алатки, униформи, портрета, фотографија и докумената који свједоче о бурној историји и животу људи у овом крају. Многе од експоната донирали су сами мјештани. Посебно су значајна свједочанства из балканских и свјетских ратова, као и фотографије и записи о значајним личностима овог краја.

Стална музејска поставка има неколико засебних цјелина, као што су: Традиционална Васојевићка соба; Портрети страдалих у НОР-у; Портрети истакнутих личности са подручја Краља; Признања Мјесној заједници и извиђачком одреду... Поставку такође чине фотографије археолошких ископина и предмета пронађених на подручју Горњег Полимља, (од Неолита па до данашњих дана), као и Завичајна библиотека са дјелима која су написали Краљани, односно књигама у којима се помињу личности или догађаји који су везани за Краље или Краљане.

У непосредној близини музеја, налази се необични експонат, авион “Јастреб Ј-21” изложен у част четири пилота Југословенског ратног ваздухопловства, који су из овог краја и који су учествовали у Другом свјетском рату.

О музеју се брину и њиме управљају краљски извиђачи. Све експонате, документе и осталу грађу су сакупљали деценијама.

Посјетите ово дивно мјесто и осјетите Дух прошлих времена.