logo3

МИОДРАГ ЛИНТА: СРБИЈА ТРЕБА ЈОШ ВИШЕ ДА ПОМАЖЕ СВОЈ СРПСКИ НАРОД У ЦРНОЈ ГОРИ

МИОДРАГ ЛИНТА: СРБИЈА ТРЕБА ЈОШ ВИШЕ ДА ПОМАЖЕ СВОЈ СРПСКИ НАРОД У ЦРНОЈ ГОРИ

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта сматра да се српски народ у Црној Гори налази у тешком положају, јер се, како наводи у писаној изјави за медије, његова национална и људска права крше у многим областима.

Подсетивши да Срби у Црној Гори немају статус конститутивног народа, Линта је након литургије у манастиру Ђурђеви Ступови навео и да су српски језик и ћирилица елиминисани из званичне употребе, а СПЦ изложена сталним притисцима и претњама.

- У јавности и школама врши се ревизија историјских догађаја, из уџбеника се избацују познати српски књижевници и песници - рекао је Линта и додао да Срби имају великих проблема да дођу до запослења у државним службама и јавном сектору.

Kако је навео, Србија помаже свој народ у Црној Гори, али поручује да то треба да чини још више, јаче и снажније с циљем да српски народ опстане на свом вековном простору и да сачува свој национални и културни идентитет.
Линта је приусуствовао прослави празника светог великомученика Георгија, а шетњом кроз центар Берана је традиционална Ђурђевданска литија, након које је окупљенима Линта поручио да буду поносни на своје српско име, језик и православну веру.
Манастир Ђурђеви ступови у Беранама је задужбина Стефана Првослава (ум. пре 1220), сина великог жупана Тихомира, најстаријег брата Стефана Немање, његов гроб се налази унутар манастира. Градња манастира је завршена 1213. Године.Свети Сава је 1219. године успоставио Будимљанску Епископију и у овом храму устоличио првог Будимљанског епископа Јакова.

Извор: Пинк.рс/Тањуг, Фото: Савез Срба из региона

 

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић