logo3

МИОДРАГ ЛИНТА: ПОЛОЖАЈ СРБА У ЦРБОЈ ГОРИ ЈЕ ВИШЕ НЕГО ТРАГИЧАН

Миодраг Линта: Положај Срба у Црној Гори је трагичан

Имамо процес асимилације и мислим да би једиствен српски буквар био и један од начина очувања српског националног идентитета

 Како преноси портал ИН4С Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта подржао је иницијативу о сачињавању јединственог српског буквара, те оцијенио да Србија питање Срба у осам земаља региона треба да дефинише као једно од најважнијих националних и државних.

Линта приликом посјете редакцији ИН4С

Миодраг Линта

 

Требамо као држава да оснујемо једну посебну државну институцију. То би требало да буде министарство за Србе у региону, гдје би били запослени озбиљни стручњаци разних профила“, рекао је Линта за РТС.

Линта је навео да би се то министарство свакодневно и систематски требало бавити очувањем идентитета српског народа у региону, рјешавањем његових бројних имовинских, стечених и других права и рјешавањем низа питања која их муче.

Ми сада, нажалост, немамо институцију која би се на систематски начин бавила проблемима Срба у региону. Потребно је министарство и озбиљан буџет да бисмо сачували наш народ који живи на овом простору“, рекао је Линта.

Он је рекао да је јединствени српски буквар добра иницијатива конференција српских оргнаизација из осам земаља региона.

Према његовим ријечима, чињеница је да је положај Срба у региону, а има их око два милиона, веома тежак, додајући да је њихов положај добар само у Мађарској и Румунији, док је трагичан у ФБиХ, Црној Гори, Хрватској, те тежак у Словенији, Албанији и Сјеверној Македонији.

Имамо процес асимилације и мислим да би једиствен српски буквар био и један од начина очувања српског националног идентитета. Он би прије свега био намијењен српској дјеци“, навео је Линта.

Линта је подсјетио да постоји пуно проблема и око учења српске дјеце на српском језику и ћирилици.

„Један од начина да направимо искорак у очувању нашег народа који тамо живи вијековима је јединствен српски буквар – додао је Линта.

Коментаришући обиљежавање годишњице пробоја логораша у „Јасеновцу“, Линта, који је јуче присуствовао том скупу, рекао је да, све док Хрватска не одбаци усташтво, није могуће говорити о добрим комшијским односима.

Линта је указао да не постоји политичка воља хрватских власти да се одбаци Независна Држава Хрватска.

„Ви имате чињеницу да представници хрватске власти понекад јавно кажу да је Хрватска настала антифашизмом, али читава политика пракса у Хрватској показује да је НДХ темељ данашње Хрватске“,  рекао је Линта.

Према његовим ријечима, трагична је и чињеница да европске институције, Брисел, Берлин и Вашингтон, ћуте на рехабилитацију НДХ и усташтва у Хрватској, што није добро.