logo3

МИЛОМИР МИЉАНИЋ:''ВЕЋИНСКА ЦРНА ГОРА СТАЛА НА ПУТ ПОШАСТИ И КРОЗ ЛИТИЈЕ ПОКАЗАЛА ПУТ СВОГ ДУХОВНОГ И НАЦИОНАЛНОГ ЈЕДИНСТАВА''

ИНТЕРВЈУ ЗА ГЛАС ХОЛМИЈЕ МИЛОМИРА МИЉАНИЋ:''ВЕЋИНСКА ЦРНА ГОРА СТАЛА НА ПУТ ПОШАСТИ И КРОЗ ЛИТИЈЕ ПОКАЗАЛА ПУТ СВОГ ДУХОВНОГ И НАЦИОНАЛНОГ ЈЕДИНСТАВА''

Главни и одговорни уредник часописа ''Глас Холмије'' Горан Киковић у разговору за Глас Холмије са Миломиром Миљанићем

Разговарали смо за часопис ''Глас Холмије'' са народним гусларем и народним пјевачем Миломиром Миљанићем Миљаном о значају гусала за српски род и о значају патриотског народног пјевања које о изводи поседњих година,као и о српским националним темама.Највећи чувари наше традиције и културе, духовни светионици времена и предања, то су данас у Црној Гори а и свуда гдје се српске гусле чују и чуле се од давнина, гуслари. Ти тихи свједоци и хроничари овог невремена.Један од таквих је и наш саговорник који се радо одазвао да говори за наш часопис.

Миломир Миљанић је српски гуслар и пјевач народне музике из Црне Горе рођен 14.јуна 1963. године у Никшићу. Од своје 6. године свира гусле, а до сада објавио је преко 30 албума. Пет пута је проглашаван за најбољег гуслара Југославије.

ГОРАН КИКОВИЋ: Миломире, млад си почео да гуслаш и да се бавиш овим часним послом промовисања српских јунака,српске епске традиције и историје, одакле тај ген за гуслама?

МИЛОМИР МИЉАНИЋ: Велика ми је част што сам у прилици да говорим за Глас Холмије.Од своје шесте године почињем да се бавим пјевањем уз гусле и од тада показујем велику жељу и амбицију да постанем успјешан гуслар. Мој отац Гаврило је био изузетан гуслар, тако да сам од њега у почетку учио и имао ста да научим. Веома брзо сам овладао инструментом и са препознатљиво моћним гласом скретао пажњу на себе већ у својој раној младости. Од 16. године почињем збанично да наступам као гуслар.

ГОРАН КИКОВИЋ: Реците нам за наш часопис за чему сте снимили бројне албуме српских гусларских пјесама.Које су биле теме и личности?

МИЛОМИР МИЉАНИЋ: Подигнут и васпитаван у духу српске традиције, гдје се крсти и Богу моли, гдје се дјеци умјесто оспаванки пјевају пјесме косовског циклуса, гдје Никца од Ровина, Ђока Бањанина или Марка Миљанова гледамо као члана породице, а косовске жртве и јунаке жалимо као своје најрођеније. На хиљаде стихова сам у петнаестој години живота већ научио.

Горски Вијенац, Лучу, Огледало српско сам већим дијелом знао напамет. У шеснаестој години снимам своју прву ЛП плочу,, Горски престо" и од тада почиње званично моја гусларска каријера

ГОРАН КИКОВИЋ: Последњих година се бавите у већини народном музиком, шта Вас је натјерало да се бавити извођењем патриотских народних пјесама ?

МИЛОМИР МИЉАНИЋ: Око двије хиљаде гусларских концерата на свим просторима гдје живи српски народ за три деценије моје гусларске каријере.

2006.године коначно се реализује моја дугогодишња намјера и снимам албум народних пјесама уз музику.

Мимо очекивања неколико пјесама на прво слушање постају велики хитови и те године пјесма „ Гледај Орле" постаје Хит године, а тај албум постиже највиши тираж у региону. Наравно, тематски сам остао у националној и завичајној причи. До данас сам снимио укупно 85 пјесама и одржао преко хиљаду наступа широм свијета као фолк пјевач. На моју срећу данас могу да одржим вишечасовни концерт, пјевајући само моје рјесме.

ГОРАН КИКОВИЋ: Познате су ваше пјесме које величају јединство српског народа и његове савремене актере.Шта Вас је опредијелило да баш те пјесме пјевате?

МИЛОМИР МИЉАНИЋ: Наравно да пажљиво бирам пјесме које снимам и пјевам и да због своје вишедеценијске гусларске каријере водим рачуна да моји текстови буду у складу и на сличном фону, што се тиче поруке, теме и стила пјевања. Остајем непоколебљиво на терену нациналне и завичајне тематике кроз пјесму, са акцетом Родољубља и Патриотизма. Наравно, да је присутна и љубавна поезија.

КИКОВИЋ: С обзиром да се поред народних пјесама бавиш и гуслањем од малих ногу и да си снимио велики број ЦД и албума. Шта можеш на крају разговора да поручиш читаоцима ''Гласа Холмије'', имајући у виду да су су неки из тзв. црногорске опције у Црној Гори говорили да ''са гуслама се не може у Европу''. Какво је твоје мишљење?

МИЛОМИР МИЉАНИЋ:

Сматрам да су гуслари сведоци и хроничари времена и да имају вишевјековну обавезу да опјевају догађаје и личности времена у коме живе. Последњих 30 година на просторима гдје живи српски народ догодили су се велики сукоби и ратна дејства, а самим тим су се појавиле и истакнуте личности, војсковође и јунаци тог времена и мнмоги су дали своје животе за одбрану отаџбине. Сматрао сам да је моја обавеза да најзначајније догађаје и личности опјевам уз гусле, што сам и урадио.

ГОРАН КИКОВИЋ: Реците нам за наш часопис како гледате на културне и политичке прилике у Црној Гори данас?

Што се тиче тренутних догађаја у Цгној Гори сматрам да су они непотребни, исконструисани и иницирани споља, како би урушили јединство српског бића у Црној Гори. Атак на Српску православну цркву је последњи, рекао бих очајнички покушај однарођеног режима, који је у своје редове сабрао већину оних који се боре против вјерујуће Црне Горе, Његоша, Светог Петра, Василија Острошког, Марка Миљановог и свих великих и значајних Срба Црногораца и традиционалне Црне Горе, која је прославила и задужила свеколики Српски род. Велика је срећа и нада да је већинска Црна Гора стала на пут овој пошасти и кроз Литије и друге вјерске манифестације показала пут свог духовног и националног јединства.

Ја у једној пјесми кажем:

„ Вјеровао ово не би'

Вратила се опет себи"

КИКОВИЋ: На крају свагог разговора питамо нашег саговорника,какво је Ваше мишљење о нашем часопису ''Глас Холмије''?

МИЛОМИР МИЉАНИЋ: Велико и искрено поштовање за вашу писану ријеч у часопису Глас Холмије, гдје осветљавате, чувате и афиришете многе догађаје и личности из наше пребогате и болне српске историје. Имате моју искрену подршку са жељом да вас Бог чува и добра срећа прати на многаја љета, на радост свеколиког српства.

Слика може припадати Горан С. Киковић и Milomir Miljanic, људи седе и људи стоје