logo3

МИЛИЧКО ТРИФУНОВИЋ: КИКОВИЋ ДОБИО ЗАСЛУЖЕНО ПРИЗНАЊЕ ПОЧАСНОГ ГРАЂАНИНА ОПШТИНЕ НОВА ЦРЊА

УДРУЖЕЊЕ РАТНИХ ДОБРОВОЉАЦА 1912-1918.,ЊИХОВИХ ПОТОМАКА И ПОШТОВАЛАЦА РЕГИОНАЛНИ ОДБОР БЕРАНЕ ЧЕСТИТАЛО ПРИЗНАЊЕ ПОЧАСНОГ ГРАЂАНИНА ГОРАНУ КИКОВИЋУ

МИЛИЧКО ТРИФУНОВИЋ: КИКОВИЋ ДОБИО ЗАСЛУЖЕНО ПРИЗНАЊЕ ПОЧАСНОГ ГРАЂАНИНА ОПШТИНЕ НОВА ЦРЊА

Поводом добијања звања почасног грађанина Општине Нова Црња историчару Горану Киковићу из Берана за значајно достигнуће и остварење сарадње између Општине Беране и Општине Нова Црња.Удружење ратних добровољаца 1912-1918., године њихових потомака и поштовалаца регионална организација Беране честита ово звање нашем почасном предсједнику Удружења и некадашњем предсједнику истог Горану Киковићу заслужено признање. Наше Удружење је на челу са Киковићем 2013. године добило највеће општинско признање Берана ''21. јулску'' награду.
Овдје ћемо подсјетити јавност да је најзаслужнија личност за братимљење Удружења ратних добровољаца 1912-1918., године њихових потомака и поштовалаца Војвода Степа и Удружење ратних добровољаца 1912-1918., године њихових потомака и поштовалаца регионална организација Беране 13. марата 2010. године управо наш тадашњи предсједник Горан Киковић.
Та сарадња се наставила и продубила и одржала до данашњих дана и наставиће се и убудуће.
Те наше везе Киковић је подржао и када је био на функцији предсједника СО Беране и сваке године са нашом делегацијом посјећивао мјесто Војвода Степа и општину Нова Црња. Са њихове стране нашу братску сарадњу увијек је помагала Општина Нова Црња и њен предсједник Пера Миланков, који је такође човјек који заслужује наше велико поштовање. Наравно никада не можемо заборавити руководство нашег побратимског удружења на челу са Бранком Савићем и Ђорђем Хајдуковићем, које нас увијек људски и братски дочека.
Ми сваке године учествујемо у програму ''Дана Војводе Степе'' гдје пођемо са својом браћом из Берана из Црне Горе која још баштини Његоша, војводу Марка Миљанова, Миљана Вукова, краља Николу и увијек им саопштимо да долазимо из краја војводе Петра Бојовића који је заједно са војводом Степом Степановићем бранио Србију и српски народ у Балканском и Првом свјетском рату. Истичемо да наша делегација долази из највећег српског племена Васојевићâ из којег су поникли Карађорђевићи, Караџићи, Вешовићи и други српски јунаци и ратници, Петра II Петровића Његоша је написао ''Поноси се Горо Црна свети храм Српске славе док слободе твоје гњездо излежује соколове''. Такви изданци из Црне Горе населили су и Војводу Степу и опстали и остали као дио тога соја.

О стању данас у Црној Гори увијек цитирамо ријечи јеромонаха Петра Драгојловића: ''...Тешко је бити Србин данас у Црној Гори, али је бескрајно теже не бити исто што и наши највећи и најсветији преци и одрицати се бога, истине, чојства, јунаштва и свега онога што нас је чинило и чини истинским, одговорним и зрелим људима...''
И истичемо да иако живимо далеко једни од других носимо исто име, говоримо истим српским језиком, иста нам је српска православна црква, исти нам је циљ да славећи наше претке остављамо аманет потомцима да брат брата никада не смије заборавити. Зато још једном све честитке Горану Киковићу за заслужену почаст који је добио од наших побратима. -каже се на крају саопштења које је потписао предсједник Удружења ратних добровољаца 1912-1918., године њихових потомака и поштовалаца регионална организација Беране Миличко Трифуновић.

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић