logo3

МИКИНА ЧЕСМА У ДОЊОЈ РЖАНИЦИ  КОД БЕРАНА У МЈЕСТУ ПОБЉЕНИЦИ

МИКИНА ЧЕСМА У ДОЊОЈ РЖАНИЦИ  У МЈЕСТУ ПОБЉЕНИЦИ

У част видарице Мике

Захваљујући акцији мјештана Доње Ржанице сеоско водоизвориште у мјестиу Побљеници добило је нови изглед. Наиме, мјештани су на поменутом мјесту озидали чесму и уредили околни плато. На каменој плочи је исписано „Микина чесма“. Мјештани истичу да је чесма добила име по жени Мики која је живјела недалеко од овог водоизворишта и која је била позната као народни љекар. Казали су да су на овај начин жељели да ову изузетно квалитетну воду учине доступнијом народу и да од заборава сачувају мјештанку Мику која је дуги низ година помагала бројним људима који су имали здравствених проблема. 
- Сви добро знамо да је вода природно богатство које се чува као светиња. Зато смо одлучили да извор у Побљеницима, којег су, поред мјештана, вјековима користили и знани и незнани пролазници и путници намјерници, доведемо у пристојно стање. Тако смо озидали чесму на којој стоји име познате видарице Мике која је живјела у непосредној близини. Сада је ово мјесто постало привлачно не само за мјештане него и за многе Беранце који се специјално упуте из града да би узели воду са овог по квалитету чувеног извора – истакли су мјештани.
Главни иницијатор и финансијер поменутих послова био је мјештанин Милош Ђекић, док су пуни допринос приликом изградње чесме дали Драгољуб Марсенић, Богић Марсенић, Данило Марсенић, Нено Дуловић, Војо Дабетић и Бато Ђуришић.

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић