logo3

МЕДАЉА ЗА ХРАБРОСТ „МИЛОШ ОБИЛИЋ“ 

МЕДАЉА ЗА ХРАБРОСТ „МИЛОШ ОБИЛИЋ“ 

Медаља за храброст основана 14. новембра 1912. године, а додељивана за истакнуту личну храброст показану на бојишту у време 1. Балканског рата против Отоманског царства. Медаља је имала два степена (Златна и Сребрна медаља, која се по изгледу разликовала од Златне) и додељивала се врло кратко, јер је замењена другим моделом. Разлог за замену је био аверс медаље у коме је Србију представљао алегорични женски лик, што су српски војници сматрали неприличним мотивом на медаљи за храброст. Златна медаља је ношена о црвеној траци, а Сребрна о тробојној траци (црвено-плаво-бело). Медаљу за храброст новог модела (познатију као "Медаља Милоша Обилића") основао је 12. јула 1913. године Краљ Петар I, медаља М.Обилић а додељивана је за дела велике личне храбрости односно за личну храброст показану на бојном пољу током кратког, али победоносног рата са Бугарском 1913. године. 

Медаља је додељивана у два степена (Златна и Сребрна медаља.) Додела је настављена и током 1. Светског рата 1914-1918. године, и током 2. Светског рата 1941-1945. године, како припадницима Краљевске војске, тако и припадницима савезничких снага.

У аверсу је идеални лик Милоша Обилића, средњовековног српског витеза који је сматран узором храбрости и части. Убили су га Турци за време Косовске битке 1389. године пошто је пробо турског султана Мурата I.

Од тада, он је постао персонификација неустрашивог српског ратника, спремног да суочен са неминовним поразом жртвује сопствени живот. Његова жртва није спречила српски пораз и читав Балкан је пао под власт Турака, да би под њом остао наредних 500 година.

Лондонским уговором од 1913. и букурешким уговором, победничка Србија, Црна Гора и Грчка стекле су нове територије, што је Србији омогућило да постане водећа словенска сила на Балкану.

Кнежевина (односно Краљевина после 1910. године) Црна Гора поседовала је сопствену Златну медаљу Милоша Обилића, коју је основао Владика Петар II Петровић-Његош 1847. године, али те две медаље нису имале ничега заједничког. Медаља се носила о црвеној траци. Прва верзија медаље Милунка Савић одликована је са сребрном и златном медаљом за храброст Милош Обилић.

Опис фотографије није доступан.