logo3

ЛАКУШИЋ: Нећемо дозволити да нам убију природу и ријеке како би се богатиле породице блиске Ђукановићу

Васојевићи поручили: Нећемо дозволити да нам убију природу и ријеке како би богатиле породице блиске Ђукановићу

Евидентно је, истиче Лакушић, да ће се изградњом мини-електрана на мањим водотоцима у потпуности пореметити природна равнотежа и да локално становништво од тога неће имати никакве користи

Да се систематски наставља девастација и уништавање природних благодети на подручју Васојевића показује најновија похара водотока у дијелу Бара Краљских од стране привилегованих концесионара и тајкуна окупљених око Мила Ђукановића и његове фамилије, саопштио је предсједник управног одбора Удружења Васојевића „Васо“ и одборник у Скупштини Главног града Подгорица Зоран Лакушић.

„Наиме, компанија Декар је у Андријевици основала кћерку фирму „Декар Енерџи“ која је у власништву Момчила Мирановића, супруга др Весне Мирановић, шефице оперативног штаба Националног координационог тијела (НКТ). Та фирма је почела са изградњом три мале хидроелектране (МХЕ) у Барама Краљским, на начин што покушава да “убије” три рјечице Честогаз, Љубаштицу и Црњу, које извиру испод Комова. Ове три васојевићке рјечице заједно формирају ријеку Дрцку – једну од јачих притока Таре, која је због овако нехуманог подухвата, такође, битно угрожена, истиче Лакушић.

На основу уговора о концесијама из 2008. године, појашњава он, захваљујући којем је посао добила фирма Декар, постоји намјера да се све три поменуте рјечице ставе у цијеви, како би се на крајевима њихових водотока изградиле три МХЕ.

„То значи да ће ријека Дрцка у будућности, умјесто из бистрих планинских потока, извирати из турбина за производњу електричне енергије. Тако сада имамо прави призор на ушћу рјечице Честогаз у Љубаштици. На том мјесту машине андријевичког предузећа „Игма Гранд“ иза себе остављају пустош. То предузеће припада Игору Машовићу, брату предсједника општине Андријевице Срђана Машовића. Оно се дрзнуло да прибјегава новим еколошким злочинима на подручју Васојевића, с обзиром да се зна да је до сада изградило десетак електрана у Поткомовљу. Да ствар буде још погубнија, Инвестиционо-развојни фонд финансира изградњу МХЕ, док Европска унија годинама, кроз извјештаје о напретку, тражи да се изврши ревизија свих пројеката МХЕ, наводећи да се они реализују у Црној Гори ван свих стандарда, рекао је Лакушић.

Према његовим ријечима, погубност цијелог поступка огледа се и у томе што иза уништавања водотокова и ријека стоји Влада, која инвеститорима даје повољне кредите са дугим роком отплате, а онда тај кредит враћају грађани.

„Преко рачуна за струју грађани плаћају милионе еура инвеститорима, како би, преко изградње електрана, убијали ријеке, пресушивали водоизворишта и уништавали и расељавали села. Све ово говори да тајкунске групације окупљене око Мила Ђукановића, претендују да потпуно окупирају Васојевиће, као простор који је, због географског положаја и расположивих ресурса, изузетно привлачан и који представља посебан предмет интересовања моћника у Црној Гори и ван ње. Васојевићи су се, захваљујући политици ДПС-а, нашли на рубу пропасти, а то је више него очигледно. Електране граде тајкуни блиски врху ДПС-а, односно Милу Ђукановићу, који се лично и свесрдно заложио да им изађе у сусрет, исто као што је омогућио привилегованим концесионарима да праве касапницу у нашим шумама. Управо ти људи су, трошећи новац грађана и раубујући природне потенцијале, оглодали и измузли Васојевиће, док су људи који живе од свог поштеног рада и који имају искрене намјере према свом завичају претворени у грађане другог реда, рекао је он.

Евидентно је, истиче Лакушић, да ће се изградњом мини-електрана на мањим водотоцима у потпуности пореметити природна равнотежа и да локално становништво од тога неће имати никакве користи.

„Зато мјештани села и катуна којим гравитирају ријеке Честогаз, Љубаштица и Црња поручују да ће физички бранити ријеке и зато имају пуну подршку свих Васојевића. Они су одлучни, и на то имају право, да не дозволе да им се убијају ријеке и девастирају природне љепоте Комова, који је проглашен парком природе. За сваку је осуду тамничење прелијепог извора ријеке Љубаштице, који се налази одмах испод истоименог сточарског катуна Васојевћког Кома, с обзиром да се ту планира формирање водозахвата МХЕ „Љубаштица“. Мјештани се осјећају угроженим и пониженим и спремни су животима да бране своје воде. Тим прије, јер сви знамо да се ове електране праве од народних пара, односно сваки потрошач, уз рачун за струју, издваја одређена средства за подстицање обновљивих извора енергије. Зато сви поштени и патриотски орјентисани Васојевићи подржавају петицију 179 домаћинстава која се противе изградњи МХЕ у Барама Краљским. Они желе да заштите своје природно благо и Комове, као једну од најљепших црногорских планина. Поручујемо да нећемо дозволити да нам убију природу и ријеке како би се обогатило десетак породица, закључио је Лакушић.