logo3

КЊИЖЕВНА НАГРАДА ''РАТКО ДЕЛЕТИЋ'' ПРИПАЛА ПЈЕСНИКУ И НОВИНАРУ ДАРКУ ЈОВОВИЋУ

ДАНАС ЈЕ ЖИРИ ДОНИО ОДЛУКУ ДА НАГРАДУ РАТКО ДЕЛЕТИЋ ДОДИЈЕЛИ ПЈЕСНИКУ И НОВИНАРУ ДАРКУ ЈОВОВИЋУ КОЈА ЋЕМУ БИТИ ДОДИЈЕЉЕНА НА ВИДОВДАН 2018. У БЕРАНАМА

''ГЛАС ХОЛМИЈЕ'',ЧАСОПИС ЗА КЊИЖЕВНОСТ, 
ИСТОРИЈУ И КУЛТУРУ -БЕРАНЕ

 

ДОДЕЉУЈЕ КЊИЖЕВНУ НАГРАДУ
''РАТКО ДЕЛЕТИЋ''
ЗА 2018. ГОДИНУ 
ПЈЕСНИКУ 
ДАРКУ ЈОВОВИЋУ
ЖИРИ:
Зоран Вулевић, предсједник
Милован Кубуровић, члан 
Миомирка Саичић, члан


ПРЕДСЈЕДНИК
ИЗДАВАЧКОГ САВЈЕТА ГЛАВНИ И ОДГ. УРЕДНИК Бранислав Оташевић, књиж. Горан Киковић, проф.

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

БИОГРАФСКИ ПОДАЦИ О ДАРКУ ЈОВОВИУ, ПЈЕСНИКУ И НОВИНАРУ

Дарко Јововић je рођен 1966. године у селу Кошутиће код Андријевице. Основну школу завршио је у родном крају, а гимназију, одсјек математика, у Беранама. Студирао је металургију на Техничком факултету у Подгорици. Још као средњошколац почео је објављивати своје књижевне радове на страницама наших познатих листова и часописа, доказујући да у себи носи раскошан пјеснички таленат. Као студент, сарађујући са листом „Универзитетска ријеч“, објавио је прву збирку стихова: „Што не свратиш“, а касније и остале књиге поезије „Затворене куће“, „Завичајно небо“, „Између два сна“, „Подијум за несанице“ и „У гори прозори. Његова књига „Подијум за несанице“се прије неколико година нашла у ужем избору за награду „Марко Миљанов“. За штампу је припремио и књигу есеја и репортажа, као и један роман.

Дарко Јововић је добитник више књижевних награда и признања од којих се издвајају Награда „Радован Зоговић“ и Награда за друго мјесто за пјесму о вину на Међународном фестивалу вина и поезије, одржаном 2005. године у Вирпазару.

Заступљен је у бројним зборницима и антологијама, а између осталих и у Антологији портрета Удржења књижевника Црне Горе. Стихови су му превођени на руски језик. Пише и књижевну критику. Написао је преко 50 рецензија за књиге наших познатих књижевних стваралаца. Његови критички осврти објављени су у бројним листовима и часописима.

Учесник је на стотине књижевних сусрета, гдје је увијек радо прихватан од књижевне публике, било да казује своје стихове, или да говори о уметничком стваралаштву других.

Члан је Удружења књижевника Црне Горе, Удружења српских књижевника у отаџбини и расејању, Југословенске књижевне заједнице, као и Савеза новинара Србије и Црне Горе.

Дарко Јововић професионално ради као дописник Дневних новина „ДАН“ за општине Беране, Андријевица и Петњица. Током свог вишегодишњег новинарског рада на страницама овог, али и других листова, објавио је преко десет хиљада различитих прилога. Нарочито су упамћене његове препознатљиве и радо читане колумне и репортаже, које су стекле велику популарност. 
Дарко Јововић, већ дуги низ година даје пуни допринос приликом организовања бројних културних и других дешавања широм Црне Горе. Видне су његове активности и резултати и на другим животним пољима, уз напомену да је свих ових година остао вјеран свом завичају у ком живи и улаже посебне напоре да његова родна груда не изгуби сјај који јој приписује у свом стваралаштву. 
Дарко је ожењен и отац је троје дјеце.

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић