logo3

КЊИГА ДАРКА ЈОВОВИЋА ''У ГОРИ ПРОЗОРИ'' ПРОМОВИСАНА У ПОДГОРИЦИ

Преузето из дневних новина ''ДАН'' - А.Ћуковић

Миодраг Милошевић уручује признање Дарку Јововићу

''Преболио старе пјесничке ране, а нових се не боји. Ово је још једна књига у славу пјесничке храбрости и моћи да се суочи са собом и немилосним свијетом око себе'' – рекао је Миодраг Милошевић. Књига „У гори прозори” Дарка Јововића представљена је подгоричкој публици у књижари Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори. О књизи су говорилимр Слободан Чуровић и Миодраг Милошевић .

''У несхватљивости времена, његових пролома и одлома душе, поготово данас када поезија више и не свједочи, нити пресликава стварност, пјесник Дарко Јововић, из срче, из раслабљеног срца, нуди нам једну комуникативну поезију. Не само разговор са својом душом, него са нама самима, изгубљеницима и заточницима у времену нове, али подмуклије ''ајдучије'', са софистициранијим телалима и недобрим јатацима'' – почео је Чуровић и наставио да је ''основни мотив у поезији Дарка Јововића пролазност и нека мека меланхолија, видионик завичаја, ишчиљело село и жеђ за љубављу. Јововић је свој путоказ провидио кроз насљеђе предака, у тој историјској равни он своје ријечи и свој стих разиграва, из свог српског коријена, велике домовине језика и надахнућа, са прекорношћу нашим заборавима, млакостима и заваравањима'' – сматра мр Слободан Чуровић. Закључује да пјесник не престаје да вјерује у моћ љубави.

''Из осаме, из далеких предјела, из пусте земље Васојеве, диже се пјеснички глас пјесника Дарка Јововића, као да се у зао час, у неуму и невјери, јавља онај који још има снаге да проговори, да зовне и завапи, а тужан је и брижан преко сваке. Има ли икога свога осим шума што из завичајних кућа ничу, као да се пита онај који је преболио старе ране, а нових се не боји'' – казао је Миодраг Милошевић и додао да нас овај пјесник, заводећи првотном муком и садашњом патњом, суочава са неумитном чињеницом да, ако доиста ишта вриједимо, наша мјера људскости је количина љубави коју можемо да дамо и колико да примимо.

''Дарко Јововић, у немогућности да се сав, или макар већим дијелом своје несумњиве пјесничке имагинације посвети књижевном раду, доноси нам још једну књигу достојну сваког поштовања и нашег преданог и вишепутног читања. У овом пјевању сажето је многа мука онога народа који се вјековима борио са злом и од зла се бранио подносећи небројене жртве, које су, изгледа, исцрпиле сву његову животворну снагу. У сваком случају ово је још једна књига у славу пјесничке храбрости и моћи да се суочи са собом и немилосним свијетом око себе'' – завршио је Милошевић.

Он је прочитао и текст мр Радоја Фемића поводом Јововићеве књиге, који сматра да се збирком пјесама ''У гори прозори'' Јововић на примјерен начин одужио свом завичају. ''На тај начин је вратио онај незаписани, али стално лебдећи дуг који завичај ненаметљиво поставља пред оног који поима његову важност, значај, незамјенљиву духовну и емотивну оазу. Јововићев поетски глас линије завичаја сјенчи ламентирајућом интонацијом, али не посустаје у тежњи да му манифестује приврженост. Оваква пјесничка опредијељеност драгоцјенија је уколико се на уму има помодни манир да се од завичаја (и од себе) побјегне, и по сваку цијену заогрне плашт унификације, који обесмишљава свако припадање. Интензитет осјећања, племенитост умјетничке замисли и искреност пјесничког заноса, какав срећемо у пјесничкој збирци ''У гори прозори'', свједоче да грумен завичаја заслужује грумен љубави, и да се у тој релацији најбоље уочава човјечност, без које је, упркос свему, тешко замислити и истински живот и достојну поезију '', записао је Фемић.

Стихове је, на опште одушевљење публике, казивао аутор.

Награда ''Холмије''

Издавачка кућа ''Холмија'' уручила је награду за 2015. и 2016. годину Дарку Јововићу за књигу „У гори прозори”.

''Издавачка кућа ''Холмија'' је по свом оснивању, као својеврсно признање ауторима који су своје рукописе поклонили на печатање нашој кући успоставила награду која се сваке друге године дођељује најбољој књизи, или бар оној књизи која слиједи основне интенције ове куће, а то је очување српског језика и ћириличног писма и неспорне традиције Васојевића. До сада су ово признање добили протојереј-ставрофор Милун Фемић и мр Слободан Чуровић'' – казао је Милошевић уручујући признање Јововићу.

Ријечима раскопчава тишину

''Књига ''У гори прозори'' настала је испод завичајног неба, гђе су кроз суђене ми зјене протнуте ријечи које обавезују мој унутрашњи глас да раскопчам тишину и завичајну наду окалемим стихом. Ове стихове сам писао на праговима затворених и порушених кућа и обичаја, гђе страшна и отворена сјечива висе више наших вратова и цијепају узалудне молитве, чекајући некога са пуним кофером суза да закорачи и утоли завичајну тугу. Писао сам их, опкољен духовном празнином, нестајањима, умирућим селима, горама у којима станују одбјегли прозори, тамо гђе ријеч самује и заслијепи очи када се грумен завичајне земље распрскава у мору наших непитања'' – казао је пјесник Дарко Јововић.