logo3

КРАТАК ИСТОРИЈАТ СРПСКЕ НАРОДНЕ ОДБРАНЕ

КРАТАК ИСТОРИЈАТ СРПСКЕ НАРОДНЕ ОДБРАНЕ-

Шта је данас са одбраном Србства,да ли је наша традиција мртва?

„Тврд је орах воћка чудновата,

не сломи га, ал’ зубе поломи“.
У Београду, с почета двадесетог века, 1908, дан после аустроугарске анексије Босне и Херцеговине, основана је Народна одбрана, србска национална и патриотска организација, која је окупила народ у невиђеном броју поводом идеје заштите Србства и србских националних интереса. Првога дана постојања организације, у Народну Одбрану уписано је 100.000 чланова, а њен први председник био је чувени ђенерал Божидар Божо Јанковић.

Следило је оснивање Српске народне одбране у Америци 1914. године, где је народ у том духу, одмах по почетку Првог светског рата, био толико солидаран са својом браћом у Отаџбини да је прво одлучио да створи организацију и једино како ју је могао назвати било је Српска народна одбрана. Њен први председник био је велики научник светског гласа др Михаило Пупин, а касније ју је обновио највећи српски песник новијег доба Јован Дучић.

СНО у Канади је основана 20. децембра 1941. у Вал Д’ Ору у Квебеку. Председници су били Саво Марковић, Вујо Јакшић и Милутин Бајчетић.

Српска народна одбрана Васојевића и лимске долине основана је у Беранама 19. августа 2013. године први предсједник је био књижевник Бранислав Оташевић. Од 2. септембра 2017. године Српском народном одбраном Васојевића и лимске долине руководи историчар Горан Киковић.
Све то најбоље говоре стихови Змаја Јове Јовановића:

„Где ја стадох – ти продужи!

Што не могах – ти ћеш моћи!

Што ја почех – ти продужи!

Што смо дужни – ти одужи!“

Живио српски народ!

Живела Србија!

Живела Српска народна одбрана, безгранично одана српском народу

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Свиђа ми сеПрикажи још реакција