logo3

КОД СПОМЕНИКА КРАЉА АЛЕКСАНДРА У ТИФРАНСКОЈ КЛИСУРИ КОД БЕРАНА ПОЧЕЛИ “ДАНИ СЈЕЋАЊА НА СРПСКЕ ЈУНАКЕ И ДОБРОВОЉЦЕ“

КОД СПОМЕНИКА КРАЉА АЛЕКСАНДРА У ТИФРАНСКОЈ КЛИСУРИ КОД БЕРАНА ПОЧЕЛИ “ДАНИ СЈЕЋАЊА НА СРПСКЕ ЈУНАКЕ И ДОБРОВОЉЦЕ“

У организацији мреже српских удружења “Српска народна одбрана Васојевића и Лимске долине“ коју чине: Уружење добровољаца ратова до 1918, њихових потомака и поштовалаца Беране, Српско историјско- културно друштво “Никола Васојевић“– Беране, и Удружење српских књижевника у отаџбини и расејању за Црну Гору почела једнонедељна традиционална културно-историјска манифестација: “ДАНИ СЈЕЋАЊА НА СРПСКЕ ЈУНАКЕ И ДОБРОВОЉЦЕ“

Ова манифстација је почела у суботу 9. октобра 2021.године у 13 сати код споменика краљу Александру I Карађорђевићу (1888-1934). Скуп је поздравио предсједник Уружења добровољаца ратова до 1918, њихових потомака и поштовалаца Беране Миличко Трифуновић,који присутне упознао са програмом ове манифестације. Трифуновић је истакао да овај програм увијек почиње 9. октобра на дан када је краљ Александар погинуо 9.окробра 1934.у Марсељу и траје до дана ослобођења Берана у првом балканском рату 16.октобра 1912.године.

Зато у част ових знаменитих људи и догађаја сваке године организујемо ову културно-историјску манифестацију на којој позивамо госте: књижевнике, историчаре,пјеснике ,гусларе и друге учеснике. Све ове активности одрађујемо сопственим финансијским средствима и уз скромну помоћ општине Беране. Ово је манифестација кроз коју се сјећамо на наше часне претке и ослободиоце.Зато увијек поручујемо на овим скуповима : Будимо добри потомци, како би били честити преци!.-истакао је Трифуновић.

Историјски час о личности краља Александра одржао је историчар Горан Киковић,који је истакао следеће:

КРАЉ АЛЕКСАНДАР ОД БЕРАНА НАПРАВИО ГРАД

Пригодну бесједу одржао је историчар Горан Киковић,који је истакао следеће чињенице: ''С обзиром на неутемељена и злонамјерна тумачења појединих квази историчара и политичара у Црној Гори да краљ Александар не заслужује “превелико поштовање“ и да је његовање његовог “култа“ анахроно, ја ћу за ову прилику саопштити само оно што је учинио за наше Беране.

Наиме, краљ Александар је саградио зграде – Скупштине општине, Суда, Гимназије, Дома трезвености (данас Полимски музеј) – које су до данас остале онолике колике су биле и у његово вријеме, без доградњи или адаптација наредних генерација, што јасно говори да је у архитектонско-грађевинском смислу ударио темеље изгледа некадашње вароши у модеран градић који и данас још увијек не налази снаге и могућности да потребе својих становника прошири на нове садржаје. Уз пут Бијело Поље-Беране, подигнут 1929. године, ово је конкретан учинак краља Александра на овом подручју, коју ни домицилни владари Црне Горе нијесу надмашили до данашњих дана!-казао је Киковић.

Пошто је ових последњих година било парола никад више 1918. данас је дан када 87. година од погибије краља Александра у Марсељу и ево скоро 103 године од уједињења може тријезне главе говорити о томе шта је напримјер област Васојевића добила од те “труле“ како су комунисти говорили Југославије.-закључио је Киковић.

Скуп је поздравио Верољуб Кастратовић,предсједник Удружења Васојевића из Крагујевца,који је истакао значај оваквих скупова и манифестација,гдје се на прави начин сјећамо наших предака и великих бораца против фашизма какав је несумњиво био краљ Александар који је и због тога убијен у Марсељу.Желим посебно све вас да поздравим и да вам пожелим успјешну манифестацију.Ми смо прошле године са вашим савезом удружења “Српска народна одбрана Васојевића и Лимске долине“,потписали повељу о побратимству и пријатељској сарадњи и то баш у јеку короне марта 2020.године.Та се сарадња и данас продубљује и наставља а планирамо у наредном периоду да подигнемо споменик Боју на Крчеву изнад Загорја,гдје ћемо да из таме заборава да отргнемо један од најзначајних бојева у историји Васојевића.Тако да ћемо уз помоћ локалне заједнице овјековјечити борбу наших предака за крст часни и слободу златну.-истакао је Кастратовић.

У програму су учествовали и пјесници:Милан Мане Цимбаљевић,Давид Лалић и Радован Обрадовић.

.

 

Код споменика споменика краљу Александру I Карађорђевићу с лијева на десно:Милан Мане Цимбаљевић, Верољуб Кастратовић, Давид Лалић,Момо Чубровић, Миличко Трифуновић, Горан Киковић,Радован Обрадовић,Томислав Баће Нишавић и Батрић Премовић.