logo3

КИКОВИЋ ''ПОМИРИМО АНТИФАШИСТИЧКЕ ПОКРЕТЕ У ЦРНОЈ ГОРИ ''

Предсједник Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине и потпредсједник СО Беране Горан Киковић тражи да Влада финансира подизање споменика вођи устанка  Павлу Ђуришићу у Беранама а да Организационом одбору да дозволу да подигне већ изливени споменик у Горњем Заостру уз то и да почасни вод Војске Црне Горе  13 јула на дан устанка ода почаст и војводи Павлу Ђуришићу у Горњем Заостру гдје треба да буде споменик
 
Оживљавање иницијативе да се ослободиоцу Берана  из Другог свјетског рата Павлу Ђуришићу подигне споменик у Горњем Заостру код Берана, један од иницијатора, Горан Киковић, правда евроатлантским вриједностима и тиме да је Црна Гора чланица НАТО пакта, уз поруку да треба да заборавимо подјеле „и једном заувијек живимо у миру, демократији и просперитету“.
Према ријечима потпредсједника Скупштине општине Беране и члана Одбора за подизање споменика Горана Киковића, ријеч је о наставку  иницијативе – да се подигну два споменика – у Заостру и у граду.
– Војвода Павле Ђуришић био је један од вођа 13-јулског устанка 1941. године у Беранском срезу, а данас се, као што знамо, 13. јул слави као државни празник. Још један од аргумената је и то што је Црна Гора постала једна од чланица НАТО пакта, а познато је и то да су Сједињене Америчке Државе чланица те организације и да се тамо већ налази споменик Павлу Ђуришићу – рекао је Киковић.

Он додаје да је природно да се споменик Павлу Ђуришићу подигне, не само у Горњем Заостру гдје је он имао сједиште штаба, него и у Беранама гдје се налази споменик Ђоку Пајковићу, једном од организатора и учесника устанка заједно са Павлом Ђуришићем.
– Пајковић је у својим књигама писао да је Павле Ђуришић осмислио план освајања Берана од Италијана, по којем су партизани већ сјутрадан ослободили Беране. То је потврдио и Радивоје Вукићевић, такође значајна личност тог времена, па сматрам да је природно да у Беранама засија споменик војводи Павлу Ђуришићу. Тиме би се помириле страсти, тиме би се исправила историјска штета која је нанесена Југословенској краљевској војсци и донекле надокнадила, тиме би се ми – унуци, потомци погинулих на обје стране помирили и за сва времена закопали ратне сјекире. То је добра идеја да се уласком у евроатлантске интеграције сви помиримо и приближимо, да заборавимо наше подјеле и једном заувијек живимо у миру, демократији и просперитету – додаје Киковић.

-Ми већ имамо изливен споменик Павлу Ђуришу за Заостро, а тражићемо од Владе да финансира подизање споменика у Беранама. Још једном наводим да ће то бити прилика да се сви помиримо и заборавимо подјеле, да опојемо наше гробове, да опојемо јаме безданице које су пуне војске безгробне, свих који су страдали у том безумном времену братоубилаштва, а знамо да су четници као и партизани били антифашисти. Очекујемо да се то помирење деси као што се десило у Србији и да Скупштина Црне Горе усвоји декларацију на основу наше декларације о помирењу која је усвојена прошле године  и да изједначимо улогу два антифашистичка покрета у Црној Гори. То је урадила и Хрватска и Словенија,Србија...,то су урадиле многе европске земље. Познато је и то да Енглеска признаје за антифашистичке покрете на територији бивше Југославије једино партизане и четнике. Рехабилитован је Дража Михајловић у Србији, а он је био врховни командант четничког покрета на свим просторима, чиме су се стекли сви услови за подизање споменика Павлу Ђуришићу и у Заостру и у Беранама, односно тиме би се подигао споменик свим погинулима којима је он био командант – поручио је Киковић.