logo3

КИКОВИЋ: ''ОСУЂУЈЕМО ПОЛИТИЧКИ ПРОГОН ПРОФЕСОРА СРПСКОГ ЈЕЗИКА БОЈАНА СТРУЊАША''

Изјава за јавност УДРУЖЕЊА СНО ВАСОЈЕВИЋА И ЛИМСКЕ ДОЛИНЕ са сједиштем у Беранама

ОСУЂУЈЕМО ПРОГОН ПРОФЕСОРА СРПСКОГ ЈЕЗИКА БОЈАНА СТРУЊАША 
Поштована јавности Црне Горе и ''случајем'' професора Српског језика Бојана Струњаша, који је остао без посла само зато што је Србин и што је још као студент бранио Српски језик. Црногорска власт наставља са политиком апартхејда коју спроводи у Црној Гори над Србима од протјеривања Српског језика и ћирилице па до протјеривања професора из учионице. 
''Подсјећамо јавност да је у Црној Гори на дјелу сваки вид дискриминације над српским народом, како у култури тако и у образовању, а прије свега Срби су дискриминисани и обесправљени да говоре својим српским језиком и да пишу ћирилицом .У Црној Гори сви имају своја права једино то немају Срби.
Модел по коме се спроводи дискриминација над српском дјецом је најгори баш ове школске године, јер је на накарадан начин промијењен план и програм и то на штету српске дјеце.
Ове године као и претходних су родитељи морали да написмено предају захтјеве управама школа на којем се изјашњавају да желе да свједочанства и књижице њиховој дјеци треба да буду издате на ћирилицном писму. Занимљиво је истаћи да то нијесу морали да раде када је у питању латинично писмо, јер се нису морали изјашњавати поводом тога. Будући да законске одредбе за ово не постоје, директори су добили интерна упутства како да ово заврше. Веома мали број родитеља је тражио ћирилична свједочанства. Већина родитеља нема времена да лично предају захтјев, други дио родитеља нису ни знали јер, неке разредне старјешине их нису обавјестиле, тако да се ћирилица намјерно истјерује из образовних установа, док је на дјелу кршење 13. члана Устава Црне Горе у којем пише да су ћирилично и латинично писмо равноправни.
Малим бројем захтјева директори школа се на овај начин додворавају надлежнима у Министарству просвјете и настављају свјесно кршење Устава Црне Горе. Из Устава Црне Горе већ је одавно избрисан српски језик као службени намећући као службени језик мањине - црногорски. Наметање језика мањине већини грађана у Црној Гори представља преседан и насиље мањине над већином. Насиље режима и језичка дискриминација највише погађа нашу дјецу и ученике српске језичке заједнице, јер им се намећу уџбеници који нијесу адекватни за ученике српске језичке заједнице, писани су латиницом, а осим специфичности црногорских слова, има и недостатке у квалитету нових текстова од екстремних писаца који су насилно наметнути, утичу на квалитет образовања и тиме дискриминацију дјеце. Насиље владајућег режима над грађанима релевантне већине доводи до тихе асимилације српске језичке заједнице. Брана таквој политици јесу стручни и образовани професори какав је мр Бојан Струњаш који се политички прогони.
Свих ових година Србима је ускраћено универзално право на рад односно да раде у јавној управи, они су најбројнија популација на бироу рада. Срби су једина нација у Црној Гори која не може да има српско и црногорско држављанство, односно двојно држављанство, док Албанци, Хрвати и Бошњаци могу да имају двојна држављанства. Студенти на Филолошком факултету, који студирају на катедри за српски језик, дискриминисани су у односу на оне који студирају тзв. црногорски језик, јер не могу да добију посао и да предају на језику којег су студирали. Предузетницима, који се изјашњавају као Срби, држава не одобрава субвенције. Свештенство Српске православне цркве се протјерује из Црне Горе, а српски политички лидери се хапсе и проглашавају за државне непријатеље као да Црна Гора није и њихова држава.
Очигледно да је циљ оваквог положаја Срба и српског језика и ћириличног писма асимилација српског народа и покушај да се уврсти као мањински народ и да се сведе на пет посто.
Никада српска Црна Гора није пала овако ниско. Ни турски окупатори нијесу забрањивали српски језик и ћирилично писмо, српски језик се чак говорио на турском двору у Цариграду. Многа документа потврђују да се преписка између султана и локалних турских власти вршила на српском језику и ћириличним писмом.
Историјска је истина да су ћирилицу забрањивали и прогонили само окупатори и непријатељи Црне Горе - Аустроугарска монархија и италијански фашисти. Зато свако од нас треба да дâ допринос очувању ћириличног писма, тако што ће писати ћирилицом и својој дјеци и ближњима стално причати о томе. Да што год знају о ћирилици садашњи властодршци, они би ћирилицу прогласили за бренд Црне Горе, јер је прва ћирилична штампарија на словенском југу ''Октоих'' основана у Црној Гори прије 523године.

Србима данас у Црној Гори и кроз овај флангрантан примјер насиља се очигледно види да не цвјетају руже, напротив, страх, понижење и протјеривање (...) су српска свакодневица у Црној Гори. Зузимају нам цркве, пљују по традицији, шкрабају по језику, проклињу Његоша и Вука, избацују нас из медија, проглашавају за окупаторе и злочинце. Режим Мила Ђукановића спроводи идентитетски геноцид над српским народом у Црној Гори.
Зато треба увијек па и овдје подсјетити на то да су Црну Гору створили наши преци, који су били Срби и говорили српским језиком. Све до 1945. године нико се у Црној Гори није ни писао ни осјећао другачије неголи Србином. Зато је велика разлика између старих и ових данашњих новокомпонованих Црногораца. Стари Црногорци изнад себе су имали Бога, испред себе попа и учитеља, а око себе браћу, кумове и пријатеље. Ови данашњи новокомпоновани ''Црногорци'' изнад себе имају НАТО и Америку, испред себе буљук дукљанских ''академика'', а око себе телохранитеље'', каже се у изјави за јавност којег је потписао у име савеза Удружења области Васојевића ''Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине'' Горан Киковић, предсједник Савеза Удружења области Васојевиића ''Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине'', Главни и одговорни уредник часописа ''Глас Холмије'' и повјереник Српског Удружења ''Ћирилица'' из Бераана.

 

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић