logo3

КИКОВИЋ И ОТАШЕВИЋ У СКУПШТИНИ СРБИЈЕ ГОСТИ МИОДРАГА ЛИНТЕ

КИКОВИЋ И ОТАШЕВИЋ У СКУПШТИНИ СРБИЈЕ ГОСТИ МИОДРАГА ЛИНТЕ

У Београду ће се 5. децембра 2018. године одржати састанк са Миодрагом Линтом, предсједником Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Републике Србије са руководством Српске Народне Одбране Васојевића и Лимске долине. У делгацији ће бити Горан Киковић, предсједник Српске Народне Одбране Васојевића и Лимске и потпредсједник СО Беране и Бранислав Оташевић, секретар Српске Народне Одбране Васојевића и Лимске и предсједник Удружења српских књижевника у отаџбини и расејању.

Киковић и Оташевић ће том приликом разговарати о већ неколико година старој идеји да се у Беранама формира конзуларно представништво Србије.

Предсједник СНО Васојевића Горан Киковић је поводом овог састанка изјавио: 
''Мислим да није овом приликом неопходно нагласити шта би то значило за наш град, регион Васојевића и сјевера Црне Горе, који је економски, културно и у свим сверама живота наслоњен на Србију. 
Упознаћемо господина Линту о овој идеји отварање конзулата Републике Србије у Беранама и да би било вишеструко оправдано не само из историјско-културних разлога, већ да овај предлог има и економску оправданост и те не само за Беране већ и за сјеверни дио Црне Горе.

Ja сам у својству предсједника Скупштине општине Беране , посјетио 27. октобра 2016. године у Скупштини Србије, тадашњег предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону мр Ивана Костића и Вас као његовог замјеника предсједника тог Одбора, иначе предсједника Савеза Срба из региона. . Ми смо овом приликом разговарали о положају и правима српског народа у Црној Гори а поготову у Беранама, имајући чињеницу да Срби чине апсолутну већину становништва ове општине и о идеји око формирања конзулата Србије у Беранама.

Ова идеја је и званично у Скупштини Србије подржана, да се у Беранама отвори конзуларно представништво Републике Србије. Заједнички смо констатовали да је ова идеја стара још из времена када је предсједник Србије, Томислав Николић, добио повељу почасног грађанина Берана у јулу 2015. године који је ову идеју и подржао.

Том приликом предходни предсједник Одбора мр Иван Костић је и посјетио Беране а овом приликом када смо посјетили Скупштину Србије нас је информисао да ће поводом наведне иницијативе бити одржана сједница Одбора за дијаспору и Србе у региону на којој ће донијети одлуку и исту прослиједити Влади Србије која је и надлежна да донесе коначну, као и да је упознао нас тада да је о томе информисао наше Министарство спољних послова и све је то урађено како је договорено, међутим главни посао није завршен конзулат није отворен. -истакао је Киковић, пред састанак са Линтом у Београду.

Он је додао да Србија има амбасадора у Подгорици и Конзулат у Херцег Новом, гдје Срби са приморја покушавају да остваре своја и права својих породица. Несређени односи по питању држављанстава између Србије и Црне Горе, довели су до тога да је институционална заштита Срба у Црној Гори од стране Србије нешто већа од статистичке грешке и да је један конзулат ко ниједан, односно да се хитно мора отворити Конзулат Србије на сјеверу – у Беранама подвукао је Киковић, који је истакао да ће овом приликом тражити и пријем код министра спољних послова Србије Ивице Дачића, јер он доноси коначну одлуку.

Овом приликом Бранислав Оташевић је истакао да жели да информише господина Линту о ситуацији у Црној Гори и ако је он о томе добро информисан јер је често у посјети Црној Гори.

Оташевић је истакао да ако је један народ до те мјере политички и национално обесправљен и изложен свакодневним притисцима и шиканирањима, као што су то Срби у Црној Гори, онда је стварање што чвршћих веза са матицом, односно државом Србијом и њеним институцијама једини спас. 
Како је истакао Оташевић Киковић и ја смо о овој идеји разговарали са Генералним секретаром МСП-а Вељком Одаловићем. Одаловић је тада поджао ову иницијативу, али је и упознао нас да коначну ријеч о томе доноси Влада Србије а одлука иде на одобрење и матичне државе у којој конзулат треба да се отвори. Нашу идеју је подржао и амбасадор Србије у Црној Гори господин Зоран Бингулац- казао је Бранислав Оташевић, секретар Српске Народне Одбране Васојевића и Лимске долине.

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић