logo3

КИКОВИЋ ''ПЕТ ГОДИНА УСПЈЕШНОГ РАДА СРПСКЕ НАРОДНА ОДБРАНЕ ВАСОЈЕВИЋА И ЛИМСКЕ ДОЛИНЕ ''

ПЕТ ГОДИНА УСПЈЕШНОГ РАДА КОАЛИЦИЈЕ НВО СРПСКА НАРОДНА ОДБРАНА ВАСОЈЕВИЋА И ЛИМСКЕ ДОЛИНЕ 
КИКОВИЋ: ОСНОВАНИ СМО НА ПРЕОБРАЖЕЊЕ ГОСПОДЊЕ СА ЦИЉЕМ ДА СЕ СВЕ ПРЕОБРАЗИ У ЦРНОЈ ГОРИ

Предсједник СНО Васојевића и Лимске долине Горан Киковић је поводом пет година рада истакао следеће чињенице:
''Ваља подсјетити да је СНО Васојевића и Лимске долине основан на пригодној свечаности одржаној на Преображење Господње, 19. августа 2013. године, у згради Општине Беране и да је тај савез у протеклом периоду од пет година оправдао своје постојање и својим радом завриједио поштовање шире јавности, јер је организовао велики број манифестација. 
Чланице Српске народне одбране су радиле све да очувају српско национално биће и српски идентитет на простору Васојевића и Лимске долине, тиме што су кроз организовање научних скупова, трибина, академија, промоција књига, издавање часописа ''Глас Холмије'', организовање књижевних и гусларских вечери , као и других демократских видова борбе, радили на остваривању циљевева и задатака које су поставили прије пет година''.
Предсједника СНО Васојевића и Лимске долине Горан Киковић је истако следеће још и ове чињенице: 
''Морамо се сложити да су дошли тешки дани, не само за истинску културу и културна дешавања у Црној Гори, него и за све дјелатности које се тичу живота свих наших грађана. У таквом амбијенту, гдје лаж постаје истина, нема пуно простора за оне истинске писце, ствараоце и умјетнике, који, ношени патриотизмом и урођеним моралним нормама, могу да донесу квалитет. Но, захваљујући надљудској борби једна група наших стваралаца - и поред бројних потешкоћа и оскудица - успијева да се издигне изнад општег сивила и да изњедре запажена дјела. Наша култура је изложена класичном терору партије на власти и државне идеологије. Данас у Црној Гори нема грађанске слободе, јер се јавно изговорена ријеч оштро кажњава од стране оних који владају и сију страх на овим просторима. Такво насиље је превазишло све људске обзире и све норме карактеристичне за слободни и демократски свијет што је потврдио својим ставом и наш патријарх Иринеј.

Свима је јасно да се врши невиђени притисак на Српску православну цркву. Прогоне се свештеници, српски писци, српски језик и ћирилица о чему најбоље свједочи образовни програм. Фалсификује се историја, појављују се нова слова и књиге писане измишљеним језиком. На све то углавном ћуте наши интелектуалци, ћуте и родитељи, али и универзитетски професори и академици. Да би се ствари промијениле потребан су већи отпор и већа одрицања. 
Ми смо прије пет година формирањем СНО Васојевића и Лимске долине схватили да имамо велику и људску и моралну обавезу да се квалитетом и упорношћу супротставимо оним снагама које желе да нас уклоне са културне позорнице. Зато смо до сада, ношени унутрашњом стваралачком снагом, поред издавачке дјелатности као што је ''Глас Холмије''и и штампањем великог броја књига и то што смо организовали велики број књижевних и гусларских вечери, ликовних изложби, као и других сад већ традиционалних манифестацијa, као што су: ''Савинданске свечаности'', ''Видовданске свечаности'', ''Дани сјећања на српске јунаке и добровољце'' и многе друге које обиљежавају славну прошлост наших предака и афирмишу Српску културну баштину на простору Васојевића.
СНО тако ради афирмишући српску историју и културу кроз дјелатности нашег Савеза Удружење која помажу и млађим ствараоцима да објаве своја дјела, обезбјеђује стручне рецензенте, лекторе, коректоре и издаваче. Сарађујемо са другим удружењима и невладиним организацијама које баштине српски језик и културу српског народа како у Црној Гори, тако и у Србији и Републици Српској.. Све то чинимо практично сопственим средствима и уз помоћ наших пријатеља и добротвора, свјесни тежине задатка којег смо себи поставили. Тако, у нимало лаким околностима, опстаје коалиција СНО Васојевића и Лимске долине вјерујући да долазе бољи дани за оне који се нијесу продали у овим смутним временима и за које ријеч предтавља највишу могућу светињу''.-истакао је Киковић.
Oн је подсјетио да је на Мурини је 2. септембра 2017. године изабрано ново руководство Савеза српских уружења области Васојевића и Лимске долине, под називом Српска народна одбрана. Ту организацију сачињавају већ четири године Удружење српских књижевника у отаџбини и расејању Андријевица, Удружење ратних добровољаца 1912-1918., њихових потомака и поштовалаца Беране и Српско историјско-културног друштва ''Никола Васојевић'' Беране. Након истека мандата од четири године досадашњем предсједнику Браниславу Оташевићу и досадашњем руководству, изабрано ново руководство СНО Васојевића и Лимске долине у саставу: предсједник Горан Киковић, потпредсједници Живко Бјелановић и Давид Лалић, секретар Бранислав Оташевић и чланови савјета су: Вељко Бубања, Зоран Вулевић, Миличко Трифуновић, Драгиша Ђуришић и Мило Јоле Цикић Шљакић.

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић